Zakazano za 14 časova

Bivši poslanik Skupštine Kosova Haxhi Shala danas će prvi put biti saslušan u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu, nakon što je 11. decembra uhapšen u Prištini, prenosi Reporteri.

Shala je u Hag upućen juče, a njegovo prvo svjedočenje zakazano je za 14 časova.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Shale 4. decembra ove godine.

Optuženom je na dan hapšenja uručena optužnica na njegovom maternjem jeziku.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, Haxhi Shala i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija kao grupa koordinisali zajedničke aktivnosti pre i nakon što su Januzi i Bahtijari kontaktirali svjedoka 1.

U optužnici se dalje navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Shale u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svjedokom 1 kako bi ga upotrebom ozbiljnih prijetnji i obećanjem koristi naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u službenom postupku pred Specijalizovanim vijećima.

Po navodima iz optužnice, takvo postupanje pokazuje da je Shala sa umišljajem zastrašivao svjedoka 1 i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.

Prema potvrđenoj optužnici, Shala tereti se za zastrašivanje i pokušaj ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim prijetnjama, i kao pojedinac i učestvovanjem u zajedničkom djelovanju grupe.

Ovom hapšenju prethodilo je hapšenje Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija na osnovu potvrđene optužnice, koji se nalaze u pritvoru Specijalizovanih vijeća od 6. oktobra.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri