Poslanica Liste Guxo

Poslanica Liste Guxo Jeta Statovci kaže da nacrt statuta ZSO mora da prođe kroz odobrenje Ustavnog suda Kosova, prenosi Teve1.

Statovci navodi da postoji politička kompatibilnost da ovaj nacrt bude predmet ocjene Suda.

„To je nacrt, koji još nije otkriven drugoj strani, on je ostao u okvirima lidera koji vode ovaj proces. Budući da je i dalje nacrt, još uvijek je u procesu interne obrade“, rekla je ona.

Upitana da li se nacrt ZSO poklapa sa Ustavom Kosova, ona je rekla da isti još uvijek nije videla.

Kada je riječ o procesu dijaloga između Kosova i Srbije, Statovci kaže da je Vlada Kosova suočena sa velikim pritiscima.

„Tokom procesa dijaloga, procesa koji traje više od 10 godina, ali i svojom dinamikom, Republika i Vlada Kosova su se suočile sa relativno velikim pritiskom u pogledu dinamike dijaloga i mislim da je uvijek bilo pravog pozicioniranja u konstruktivnom smislu, ali i u okolnostima, pravilno čitajući te okolnosti i namjere druge strane, koje smo imali za stolom. U odnosu na naše pozicioniranje i u odnosu na francusko-njemački sporazum, koji je bio sporazum koji su predložila naša dva najveća saveznika, bavilo se pitanjima između dvije strane na velikom nivou, odnosno na nivou međusobnog priznanja“, rekla je Statovci.

Izvor: Kosovo online/ Teve 1