Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi ocjenio je za Kosovo onlajn da će biti pojačani pritisci kako bi se do izbora u EU i SAD, koji se održavaju naredne godine, postigao napredak po pitanju normalizacije odnosa i postizanja sporazuma Kosova i Srbije. Po njemu, glavni pritisak uslediće nakon izbora u Srbiji, kao i da će se, ukoliko do implementacije dogovorenog u skorije vrijeme ne dođe, dvije strane suočiti sa posljedicama.

Maliqi ističe da su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić do sada odugovlačili proces.

„Sada se čeka samo da se održe izbori u Srbiji, pa će vjerovatno posle toga biti taj glavni pritisak. Ne znam da li može da promjeni nešto sam rezultat izbora u Srbiji, posle izbora obično prođe dva tri mjeseca dok se ne formira Vlada. Ja mislim da su diplomate, koliko vidim, optimiste u smislu da kažu da je sve gotovo i da samo treba da se implementira“, ističe Maliqi.

Kada je riječ o pritiscima EU i SAD kako bi se u narednim mjesecima ubrzao proces normalizacije, Maliqi ističe da će vjerovatno biti primjenjivane "kombinovane metode".

„Ne bih da spekulišem, ali vjerovatno će biti intenzivniji pritisci, jer smo sada prvi put videli da su i evropski lideri vrlo odlučni, traže da se implementiraju dogovori i da se posao završi što prije“, rekao je on.

Ukoliko ne ispune obaveze, po Kosovo i Srbiju će sigurno biti posljedica, ubeđen je Maliqi.

„Zavisi od toga kakav tip blokada će biti. Mogu da budu i sankcije. Kosovu čak nisu ni ukinute, to je jedna stvar, a Srbiju tek čekaju, ako ne zavši posao Vučić ili ko god bude u funkciji da završi taj sporazum“, ističe on.

Maliqi tvrdi da bez obzira na insistiranje Brisela i Vašingtona da se dođe do rješenja, iznuđeni dogovori nisu dobri, ali i da je problem unutrašnja politička situacija i u Srbiji i na Kosovu kada je riječ o francusko- njemačkom planu.

„Recimo u Srbiji, tamo je velika opozicija protiv francusko-njemačkog sporazuma i uopšte protiv sporazuma, da li će se tu nešto promjeniti, ne znam, ali može da bude, kako bih rekao, vrlo napeto. Na Kosovu je ta ista priča, Kurti se malo primirio, ne može da bude velika smetnja. Mislim da gubi strpljenje međunarodna zajednica, zapad, i da bi tebalo region da pređe u novu fazu, a za to je potreban sporazum Srbije i Kosova“, zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online