Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je da je međunarodna zajednica vjerovale da će Vjosa Osmani učiniti više od Ise Mustafe da zaustavi radikalne ambicije Albina Kurtija da pokrene institucionalnu revoluciju na Kosovu, prenosi Gazeta express.

Maliqi je istakao da je Pokret Samoopredjeljenje došao na vlast sa "populističkom koalicijom", čiji su kumovi, prema njegovim riječima, zapadne diplomate.

„Aktuelna vlast je hibridna koalicija ’lijevog’ populističkog pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija sa odmetnutom polovinom birača desničarskog, populističkog Demokratskog saveza Kosova, koji je, uglavnom zbog ličnih ambicija, preusmjeren na saradnju sa Kurtijem od aktuelne predsjednice Kosova Vjose Osmani. Činilo se da su kumovi ove populističke koalicije zapadne diplomate, jer su smatrali da će Osmani učiniti bolje od bivšeg predsjednika LDK Ise Mustafe da obuzda radikalne ambicije Albina Kurtija da pokrene institucionalnu revoluciju na Kosovu“, rekao je Maliqi.

On je istakao da Kurti i Osmani nisu imali strukture iskusnog i obučenog profesionalnog osoblja, niti jasnu viziju kako treba da se vodi Kosovo, dodajući da je ekonomska politika koju vode veoma zbunjujuća”, te da ne razumeju geostrateške prioritete Zapada na Balkanu i zašto je važno da se dijalog Kosova i Srbije završi što prije.

„Kurti, koji je ranije želeo da na vlast dođe revolucijom, kada je osvojio vlast na izborima, mislio je da je osvojio suverenu vlast i počeo je da se agresivno ponaša prema zapadnim ambasadorima, posebno prema Amerikancima, opstruišući sve njihove preporuke, u prijedlogu svake od njih je imao svoje prefinjene ideje, prije svega, nije tolerisao činjenicu da je Zapad uvijek vodio računa o interesima Srbije u dijalogu i svakom prijedlogu“, rekao je Maliqi.

Dodaje da je Kurti „održao lekciju", čak i državnom sekretaru SAD Antoniyu Blinkenu.

„Kurti je tada sam, bez konsultacija, počeo da preduzima mjere da disciplinuje kosovske Srbe, da mijenjaju nelegalne registarske tablice, prihvataju kosovska dokumenta, uklone opticaj dinara itd., za šta je Amerika tražila da se to radi koordinisano i postepeno“, rekao je Maliqi i dodao da Kurti vjeruje da je stekao masovnu popularnost jer „svoju hrabrost prikazuje kao odlučnost i hrabrost koja je nedostajala prethodnim liderima Kosova koji su se ponizno odnosili prema Zapadu“.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express