Postavljeni u blizini Kosova

Generalni sekretar NATO-a tokom svoje posjete Prištini razgovarao je sa premijerom Kosova. Jens Stoltenberg je na sastanku od Kurtija mogao da sazna da je FK-3 kineski raketni sistem, te da je on jedan od više koje Srbija poseduje. Premijer mu je kazao i da su srpske snage navodno postavile ove sisteme u blizini teritorije Kosova, te da je Srbija "permanentna opasnost“. Ujedno mu je pokazao nalaze istrage kosovskih organa u vezi sa dešavanjima u Banjskoj, još jednom optužujući zvanični Beograd da je "direktno umješan“.

Iz Kurtijevog kabineta navode da su glavne teme razgovora bile "historijska uloga NATO-a na Kosovu i kontinuirani doprinos misije KFOR-a bezbhednosti i miru“, nedavna dešavanja na Kosovu, saradnja i koordinacija.

Kurti je optužio Srbiju navodeći da ona predstavlja "permanentnu opasnost".

Govorio je i o bazama srpskih snaga u blizini teritorije Kosova, navodeći da ih je 48, te da su one navodno opremljene protivazdušnim sistemima.

"Premijer je ovom prilikom govorio o vojnim sistemima Srbije, među kojima su modernizovani raketni sistem ‘FK-3’ i ‘Pancir S1’, kao i drugi raketni sistemi ‘Neva M1T’ i ‘Kub M2 (SM)'“, navode iz Kancelarije premijera.

Kurti je ujedno generalnom sekretaru NATO-a objašnjavao iz koje zemlje potiče jedan od sistema.

Tako ga je obavestio da je sistem FK-3 kineski raketni sistem, te da je Srbija 2022. godine "postala prva zemlja u Evropi koja je operisala kineskim oružjem, uključujući i borbene bespilotne letelice CH-92“.

Kurti mu je ujedno kazao da je Vojska Srbije navodno formirala specijalnu jedinicu za osmatranje dronova koja djeluje u okviru 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

A nakon što je generalnog sekretara NATO-a obavjestio o vojnim sistemima, Kurti je od njega zatražio "blisku saradnju za mir i bezbednost“.

"Dok su prošlu godinu karakterisale barikade koje su podigle kriminalne grupe koje su imale za cilj da se suprotstave zakonu i redu (jul i decembar 2022.), ova godina je bila godina nasilnih napada na institucije reda i bezbjednosti, lokalne i međunarodne, kao što je to bio slučaj. 26. i 29. maja, zatim kidnapovanje kosovskih policajaca 14. juna, što je kulminiralo agresijom od 24. septembra kojom je narušen državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalna bezbjednost“, kazao je Kurti.

Ujedno je Stoltenbergu pokazao nalaze do kojih su kosovski organi došli u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra ali i o, kaže, slučaju "kidnapovanja trojice kosovskih policajaca na teritoriji Kosova“.

Kaže da ovi nalazi potvrđuju direktnu umješanost države Srbije.

"Premijer je rekao da ova dva slučaja dokazuju potrebu za povećanjem bezbednosti, posebno na granici između Kosova i Srbije", navode iz Kurtijevog kabineta.

Ujedno je pozvao sekretara da i NATO "što prije izađe sa zaključcima svojih nezavisnih istraga“.

Kurti tvrdi da se na sastanku razgovaralo i o odnosima Beograda i Prištine, procesu dijaloga uz posredovanje Evropske unije i sastanku sa evropskim liderima 26. oktobra u Briselu.

Istakao je i značaj članstva Kosova u programu NATO-a – Partnerstvo za mir, ali i predložio otvaranje kosovske diplomatske kancelarije u NATO-u.

Kurti se na ovom sastanku ujedno pohvalio Stoltenbergu "opipljivim rezultatima" svoje vlade i, kako dodaje, pažnji koja se posvećuje ulaganjima u odbranu, obrazovanje, zdravstvo i poljoprivredu.

Iz kabineta kosovskog premijera navode da se Stoltenberg na ovom sastanku zahvalio na koordinaciji kosovskih bezbjednosnih institucija sa KFOR-om, podršci Prištine Ukrajini, te da je za dešavanja u Banjskoj kazao da su "strašna i neprihvatljiva".

Sastanku sa Stoltenbergom prisustvovali su i zamjenik premijera, Besnik Bisljimi, ministar unutrašnjih poslova, Xelal Sveçla i ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.