Prepucavanja

Već neko vrijeme centralne i lokalne vlasti u Prištini vode raspravu ko je zaslužan za projekte koji se rade u tom gradu. Dok ministar finasija Kosova Hekuran Murati tvrdi da je vlada za glavni grad obezbjedila najveći budžet ikada, i da je na upravi da samo raspodeli sredstva i realizuje projekte, direktor Kapitalnih investicija Krenar Xhaferi poručuje da vlada samo blokira investicije i izgradnju, piše Koha.

Murati je naveo da je iz budžeta namjenjeno za Opštinu Priština 123,7 miliona eura, od čega je 83,9 miliona eura podrška vlade, dok su 38,8 miliona eura prihodi koje se očekuje da sama opština Priština prikupi

"Za 2021. godinu, u budžetu koji je pripremila Vlada na čelu sa LDK, gdje su oni takođe vodili Ministarstvo finansija, budžet za Opštinu Priština je bio: 87,6 miliona eura, od čega je 58,5 miliona bila podrška Vlade, dok su 28,2 miliona eura bila lična primanja. Za 2024. godinu, sa vladom Kurtija, budžet Opštine Priština je: 123,7 miliona eura, od čega je 83,9 miliona eura podrška Vlade, dok su 38,8 miliona eura prihodi koje se očekuje da sama opština Priština prikupi", naveo je Murati.

Ističe da je Kurtijeva vlada je više doprinela povećanju budžeta opštine nego sama opština.

"Imaju budžet kao nikada do sada. Ali ne možemo ih naterati da rade. Oni moraju sami da urade posao," poručio je on.

Direktor Kapitalnih investicija Krenar Xhaferi reagovao je na izjavu ministra finansija nazivajući ga "šampionom blokade".

"Kad Hekurani govori, govori Albin! A kada se ovi spoje, blokada govori. Od ove vlasti smo imali samo blokade. Ovaj tinejdžer bi trebalo da se stidi kada priča o Prištini, a kamoli o podršci. Nema granica za uzimanje i ovo je šampion blokade i neistine zajedno sa gazdom i njegovim kučićima", kazao je Xhaferi.

INPO je saopštio da nacionalne projekte treba da sprovode centralni nivoi vlasti, kako ne bi opterećivali Opštinu.

"Zakon o prestonici kaže da radovi koji su na nacionalnom nivou spadaju u nadležnost centralnog nivoa kako ne bi u ovom slučaju postali teret za opštinu Priština. Opština Priština krivi Ministarstvo finansija da blokira ili ne prenosi sredstva, pa je ovaj nedostatak koordinacije istaknut u Izveštaju o napretku koji kaže da imamo nedostatak koordinacije u pogledu učinka i da načelnici opština ne dijele sredstva objektivno", rekao je Valmir Ilazi iz Inpa.

Poslanik Pokreta Vetevendosje Gezim Sveçla kaže da gradonačelnik Prištine Perparim Rama, pošto nema svoje projekte, pokušava da preuzme zasluge za projekte vlade.

"Ovo je stalna tendencija predsjednika Rame, od početka njegovog mandata. Već je pojačan intenzitetom i dinamikom. Na pola puta smo vladajućeg mandata predsjednika Rame, on sve vrijeme  traži krivce za ovaj neuspjeh. Neminovno bi morao da preuzme zasluge od nekog drugog, a to su u ovom slučaju vladini projekti", naveo je Sveçla.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore