Teroristi

Premijer Albin Kurti zatražio je izručenje Milana Radoičića i njegove grupe Kosovu, koji su izvršili teroristički akt na Kosovu, ubivši policajca i ranivši još dvojicu. Radoičića su, prema Kurtiju, u Srbiji zadržali samo dva sata, nakon čega je pušten. Premijer je zatražio pomoć međunarodne zajednice u vezi sa njegovim izručenjem i izručenjem zločinačke grupe.

Premijer Albin Kurti dao je ove komentare u intervjuu u Beču, gdje učestvuje na Bečkom ekonomskom forumu.

On je izjavio da je zaplijenjeno naoružanje, oklopni automobili i teška vojna oprema u vrednosti više od 5 miliona eura. Kurti je takođe pomenuo scenarije koje je Srbija planirala primjeniti na Kosovu, uključujući napade na hodočasnike u Manastiru i sveštenstvo. Dodatno, Srbija je planirala upotrebu vojske, ali do toga nije došlo, te su planovi Srbije propali, rekao je Kurti.

"Moje naređenje ministru unutrašnjih poslova bilo je nula civilnih žrtava i nijedan metak ispaljen prema manastirskom zidu od strane naših policajaca. Ono što nam sada treba je izručenje ove grupe Milana Radoičića. On je bio zadržan samo nekoliko sati i odmah pušten. Severna brigada i Civilna odbrana, dvije terorističke organizacije proglašene za takve 20. juna ove godine. Sada nam je potrebno izručenje Radoičića“, rekao je Kurti.

"Liberalizam je veoma koristan, ali i veoma kasno, pošto je Kosovo godinama ispunjavalo uslove. Sada su nam potrebne integracije u EU, prihvatanje zemlje kandidata, i nadam se da vrijedno odgovaramo na pitanja EU. Ako smo dobili liberalizaciju prije nekoliko godina, to bi bio veliki događaj, ali sada to nije tako veliko”.

Kurti je takođe govorio o zapošljavanju u inostranstvu, tržištu rada, kao i o doznakama.

Na pitanja novinara, premijer je istakao da je ovo treći put da učestvuje u ovoj raspravi. Takođe je naglasio da će za nekoliko dana završiti dvije trećine svog mandata kao šef vlade, te smatra taj period uspješnim.

"Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, postigli smo ekonomski i demokratski napredak. Imali smo privredni rast od 10,6% bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini, 2022. godine je bio 5,2%, dok je ove godine zabilježen realni rast od 3,8%“, izjavio je Kurti, koji je govorio i o izvozu, energetskoj krizi i drugim ekonomskim kretanjima u regionu.