Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi ukazao je da je u dijalogu Kosova i Srbije postignut svojevrsni kompromis time što je dogovoreno da Srbija prizna defakto nezavisnost Kosova, i naveo da mjere koje je EU uvela Kosovu treba da budu ukinute, prenosi Gazeta blic.

"Nadamo se da je Kurti razumeo proces. U početku je bio veoma sumnjičav ili je mislio da ovim merama može da obezbjedi suverenitet Kosova odbijajući američki savjet. Proces je veoma delikatan jer Srbija mora biti 'slomljena' u svom čvrstom stavu da ne priznaje nezavisnost Kosova. U međuvremenu je postignut svojevrsni kompromis da nema potrebe da Srbija prizna Kosovo jer imaju problem sa Ustavom, ali će ga priznati 'defakto' i neće sprečiti članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije. To nije ono što je ranije traženo i bio cilj dijaloga, ali je veoma napredan i pozitivan korak", rekao je Maliqi.

Povodom toga da mjere koje je Evropska unija uvela za Kosovo nisu ukinute, Maliqi je rekao da se proces mora sprovesti.

Istakao je da će, ukoliko Srbija ponovo izbjegne proces dijaloga, biti kažnjeni, a da Kosovu treba odmah da budu ukinute sankcije.

"Proces mora da se završi, da ga potpišu obe strane i da se ova faza završi. Može se desiti da do kraja ove godine bude pozitivnog kretanja i iz Beograda, iako su tamo izbori i to je Vučićev unapred smišljen plan da kupi na vremenu. Mislim da će ovoga puta šta god da preduzme da blokira proces biti od koristi Kosova kao i obično, ako ne učestvuje onda će Srbija biti kažnjena i sankcije će biti uklonjene sa Kosova odmah kada se ovaj proces završi", rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic