Podjeljeni u dvije grupe

Većina država članica Evropske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova, saznaje se iz diplomatskih izvora u Briselu.

Jedina razlika u stavovima, tvrde izvori RTK, odnosi se na to kako ići na ukidanje sankcija koje je Brisel uveo Kosovu u junu prošle godine nakon eskalacije nasilja na sjeveru, kao rezultat preuzimanja dužnosti albanskih predsjednika opština u četiri opštine na sjeveru.

U utorak, 22. aprila, održan je sastanak ambasadora zemalja članica EU na kome je po prvi put razgovarano o mogućnosti ukidanja mjera u svijetlu održavanja izbora 21. aprila na sjeveru Kosova.

Na ovom sastanku ambasadora učestvovali su i Miroslav Lajčak, evropski emisar za dijalog, i Tomáš Szunyog, šef kancelarije EU na Kosovu.

Prema dobro obavještenim izvorima sa ovog sastanka, zemlje članice EU podjeljene su u dvije grupe: one koje smatraju da mjere treba odmah ukinuti, a drugu grupu države koje smatraju da mjere treba postepeno ukidati, ako Kosovo nastavlja da pokazuje napore za deeskalaciju situacije. U drugu grupu, prema izvorima RTK, nalaze se najmoćnije države EU, poput Njemačke, Francuske i Italije, koje su takođe članice Kvinte.

Na kraju razmjene mišljenja, ambasadori zemalja članica EU pozvali su šefa evropske diplomatije Josepa Borrella da sastavi izvještaj o napretku Kosova u primjeni postojećih zahtjeva EU.

Nakon podnošenja ovog izvještaja, od EU se ponovo očekuje da se vrati pitanju eventualnog ukidanja restriktivnih mjera prema Kosovu.