Bacio je Kosovo

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu Kosova i Srbije Edita Tahiri smatra da je premijer Albin Kurti neiskren prema građanima po pitanju dijaloga sa Srbijom i dodala da Kosovo nema predsjednika pošto Vjosa Osmani govori samo kada joj to Kurti kaže.

Kako je navela za televiziju T7, Kurti je sve dokumente držao u tajnosti od kada je počeo da se bavi dijalogom.

"Žalosno je što je Kurti od početka dijaloga sve dokumente držao u tajnosti, što predstavlja njegovu neiskrenost prema narodu Kosova", rekla je Tahiri.

Kako ukazuje, Kurti treba da ima u vidu da je "narod Kosova skupo platio ovu nezavisnost i slobodu", tako da je iskrenost ili otvorenost prema narodu minimum.

"Ali, Kurti se nikada nije borio za slobodu i nezavisnost i ne znaju šta ja znam. Ta hrabrost naroda, ta požrtvovanost, ta samopožrtvovanost, zbog toga smo bili otvoreni", rekla je.

Dodaje da je loše što zvanična verzija sporazuma nije objavljena, kao i da je Kurti Kosovo bacio "na koljena".

Kritikovala je što predsjednica Osmani ćuti, a smatra da je to tako jer došla na vlast preko male partije.

“Nažalost njom dominira Kurti, jer je došla iz male partije. Sada je to košta pa ćuti dok joj Kurti ne kaže da govori. Nažalost nemamo predsjednika", podvukla je Tahiri.

Iznela je i optužbe na račun premijera Albanije Edija Rame.

Tahiri je osporila "Ramino nacionalno porijeklo", zbog izjave za Financial Times da "sjever Kosova nije ničija zemlja".

Optužila je Ramu da „služi rusko-srpskom savezu“ i da je „pokušao da podjeli Kosovo ispravljanjem granica".

„Edi Rama nastavlja da unapređuje rusku i srpsku agendu i još nije prestao sa destruktivnim aktivnostima za podjelu sjevera. Rama nije samo ušao u igru granica. Ovo još traje i to samo zato što je propalo sa Thaçijem i Vučićem. Zatim je došao na Otvoreni Balkan, jezgro Velike Srbije, projekat hegemonije. Rama nastavlja i danas, ova izjava je dio Ramine bolne tajne antialbanske alijanse“, rekla je ona tražeći od Rame da prestane s tim.

Izvor: Kosovo online/Democracia