Portparol Vlade

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da Kosovo nije prihvatilo, niti je pristalo na autonomiju za Srbe, i da je pokazalo spremnost za maksimalno poštovanje prava svakog člana zajednica, po standardima Savjeta Evrope, prenosi RTK.

Kryeziu je u ime Vlade Kosova odgovorio poslaniku LDK Avdullahu Hotiju koji je zatražio od premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednice Vjose Osmani da razjasne ili demantuju predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen koja je izjavila da EU zahtjeva od Srbije defakto priznanje Kosova, a od Kosova autonomiju za Srbe na sjeveru.

Kako je naveo Kryeziu, nejasno je da li se ta izjava odnosi na direktan citat predsjednice Evropske komisije ili je to tumačenje medija koji je preneo njenu izjavu.

"Ono što želimo da istaknemo jeste da Kosovo nije ni prihvatilo, ni pristalo na bilo kakvu autonomiju. Pokazali smo spremnost za maksimalno poštovanje prava svakog člana zajednica, po standardima Savjeta Evrope, u koju će se naša Republika pridružiti, ali nikada autonomiju, defunkcionalizaciju, fragmentaciju ili bilo šta drugo što Ustav Republike ne dozvoljava", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTK