Vraća Srbiju na Kosovo

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj matra da bi članstvo u Savjetu Evrope trebalo da se cijeni, ali da bi bila nacionalna izdaja ako bi u zamjenu za to članstvo bila data autonomija srpskim opštinama na sjeveru, prenosi Dukagjini.

Molliqaj navodi da su sporazumima postignutim pod Kurtijevom vladom "legalizovani politički instrumenti Srbije na Kosovu".

"Savjet Evrope je važan, Kosovo ima koristi od dvije stvari: vizne liberalizacije i Savjeta Evrope. Savjet Evrope je tijelo koje treba poštovati, ali osnivanje Zajednice po nacrtu EU, izdaja je na dva nivoa. U interesu Srbije je da se pitanje statusa Kosova ne završi i da ostane otvoreno. To vraća Srbiju na Kosovo, ne samo u smislu autonomije Srba u odnosu na institucije Kosova, već se legalizuju i politički instrumente Srbije na Kosovu", rekao je Molliqaj.

Neki od političkih instrumenata Srbije koji će biti legalizovani ukoliko se Ohridski sporazum primjeni su, kako kaže, Elektroserver Srbija na Kosovu, zatim obrazovanje, zdravstvo, kao i finansije.

"Banka Poštanska štedionica, koja je državna banka Srbije, biće legalizovana. Ideja je bila da Srbima date autonomiju i da im legalizujete vlast, ali da ih odvojite od Srbije. Ovo je dodalo četiri elementa kojih nije bilo, dakle antinacionalno je", rekao je on.

Prema Molliqajevim riječima, Kosovo je odustalo od zahtjeva Srbije za priznanje.

Izrazio je sumnju da međunarodna zajednica, preko svojih ambasada na Kosovu, vrši "veliki pritisak" na sudije Ustavnog suda da daju "zeleno svijetlo" za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom zatraživši od sudija Ustavnog suda da tako nešto ne rade.

"Pozivam svakog od njih da tako nešto ne rade jer će ostati zapisani u istoriji da su naneli štetu svakom građaninu Kosova. Postoji veliki međunarodni pritisak, ja to otvoreno kažem. Pritisak je već obavljen. Na osnovu ubeđenja procesa koje sam preneo, situacija je takva. Pozivam svakog sudiju da razmisli, jer svi znaju da je to protivustavno, to je njihova istorijska odgovornost", naglasio je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, Albin Kurti je na ivici da se povuče sa sjevera te da zbog toga pokušava da simbolima da poruku građanima da neće pustiti.

U tom smislu, kako je naveo, Kurti je i posjetio sjever dodajući da je ta poseta bila simbolična, a nikako i suštinska.

"Problem sjevera je više politički, nego pravni. Pod Kurtijevom vladom ništa se nije promjenilo na sjeveru, građani Srbije na Kosovu i dalje podržavaju stranku Aleksandra Vučića", kazao je.

Smatra da će se nakon Kurtijevog povlačenja sa sjevera tamo postaviti autonomija, kao i da će Kurti dozvoliti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini