Reakcija

Bivši premijer Kosova i poslanik Demokratskog saveza Avdullah Hoti kaže da sporazumi koje je premijer Albin Kurti potpisao u Briselu i Ohridu sadrže autonomiju za Srbe na Kosovu.

Hoti je tako reagovao na Kurtijevu izjavu o sporazumu iz 2013. koji su potpisali Hashim Thaçi, Ivica Dačić, a potom i Isa Mustafa i Aleksandar Vučić 2015. godine.

“Sporazum iz 2015. godine sklopljen je u dogovoru sa prijateljima i garantovao je slanje svakog nacrta ZSO Ustavnom sudu. Međutim, prošlogodišnji Kurtijev sporazum u Briselu i Ohridu sadrži autonomiju za Srbe”, napisao je Hoti na Facebooku.

Dodao je da je nedostatak koordinacije i sukob sa saveznicima doveo Kosovo u situaciju da se više ne govori o konačnom sporazumu o međusobnom priznanju, o čemu je pregovarala prethodna vlast.

“Nažalost, sada se govori o implementaciji ZSO koje je već preuzelo premisu autonomije. Prevare poput onih da nema dijaloga bez izvinjenja i pronalaženja nestalih, da postoje uslovi za sprovođenje ZSO i druge, izašle su na videlo”, dodao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online