Specijalni sud

Advokat Hashima Thaçija, Gregory Kehoe je na treću godišnjicu hapšenja i slanja u Hag lidera nekadašnje OVK rekao da namjerava da oslobodi Thaçija čim Tužilaštvo završi dokazni postupak, preneo je Nacionale.

„Mislim da ću pokušati da izvučem predsjednika (Thaçija) čim Tužilaštvo završi sa izvođenjem dokaza. Zasad ne vidim nikakvu snagu u dokazima koje ima Tužilaštvo, a koji se odnose na predsjednika Thaçija. Ali ako treba da nastavimo sa odbranom, iznećemo je, ako budemo primorani iznećemo svoje dokaze”, rekao je Kehoe.

Kehoe je rekao da sudski proces teče sporo i da je Tužilaštvo izvelo veliki broj svjedoka. Dodao je da će o Thaçiju govoriti i niz međunarodnih svedoka.

"Oni će svjedočiti o tome da je on, posebno poslije rata, pokušao da donese mir i pomirenje na Kosovu, da je osoba koja je pokušala da ubedi Srbe da ne odlaze, neko ko je forsirao ideju multietničkog društva, neko ko je putovao na različita mjesta u različito vrijeme u pokušajima da se izbjegne bilo kakva potencijalna eskalacija i sve je to već dokumentovano u medijima kroz video zapise i izvještaje”, rekao je Kehoe.

On je rekao da ne može da govori o budućim svjedočenjima i da se ispituje autentičnost svega sve što dolazi od obavještajnih službi Srbije ili čak iz državnog aparata Srbije. Kehoe je rekao da je zabrinutost u vezi sa srpskim dokazima više puta iznošena.

Izvor: Kosovo Online/Nacionale