Mišljenje analitičara

U emisiji "RTK Prime", posvećenoj političkim dešavanjima, sinoćna tema bila je Zajednica opština sa srpskom većinom. Diskutovalo se o načinu sprovođenja ovog sporazuma u praksi i njegovom uticaju na društveni i politički život države.

Politikolog Milazim Koci istakao je da Kosovo može biti suočeno sa sankcijama od strane međunarodne zajednice ukoliko odbije da ispuni svoje međunarodne obaveze.

"Ako Kosovo odluči da odbije ispunjenje svojih međunarodnih obaveza, uključujući francusko-njemački sporazum i Asocijaciju, takve situacije mogu se ponavljati, a Kosovo može biti kažnjeno zbog neposlušnosti", rekao je Koci.

Bivši sudija Ustavnog suda, Kadri Kryeziu, precizirao je da je ovaj sporazum datiran još od 2013. godine i da se sada ne može osporavati.

"Ovaj sporazum potpisan je 2013. godine i sadrži 39 ugovora, uključujući i Udruženje. On se razlikuje od drugih sporazuma jer je jednostran, što znači da samo mi treba da ga izvršimo. To je međunarodna i pravna obaveza jer su ovi sporazumi prošli kroz Skupštinu Kosova i bili su potvrđeni od strane Ustavnog suda", rekao je Kryeziu.

S druge strane, profesor Bujar Dugolli je istakao da Kurtijeva pozicija kao premijera i lidera pokreta Samoopredjeljenje ne mogu biti iste kada je u pitanju međunarodni faktor.

"Međunarodni faktor, htjeli mi to ili ne, politička struktura kaže da ako želite da budete država vladavine prava i tražite da budete primljeni u međunarodne organizacije, da dobijete status kandidata za EU, morate da primjenjujete zakonitost. Kurti može imati drugačije stavove kao lider pokreta Samoopredjeljenje, ali kao premijer Kosova, kada Kosovo preuzme međunarodne obaveze, mora biti svijestan da se ne može suprotstaviti svim međunarodnim faktorima", naglasio je Dugolli.