Pismo Bakoyannis

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ukazuje da se pismo troje kosovskih lidera Dori Bakoyannis ne može smatrati formalnošću, navodeći da je spektar obaveza navedenih u pismu širok, i pita se zašto su te obaveze ignorisane kada su SAD i EU zahtjevale da budu ispunjene.

Haradinaj je na Facebooku naveo da su se lideri Kosova u tom pismu obavezali da će primjeniti sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

"Postavlja se pitanje zašto su morali da odugovlače primjenu ovog sporazuma do sada i da nekada govore da će ga sprovesti, a nekada ne. Na primjer, kaže se da se institucionalni lideri zalažu da će se 'poštovati nezavisnost pravosuđa' i odustati od 'preterane kritike pravosuđa'. To znači da obećavaju da će odustati od nečega što su do sada primjenjivali", naveo je Haradinaj.

Dodaje da se u pismu navodi i da će se uzdržati od korišćenja specijalne policije na sjeveru Kosova za redovne policijske dužnosti i da će se postarati da se ona angažuje samo u slučaju potrebe i ukazuje da to znači da do sada nisu primjenili taj standard koji su tako često zahtjevali saveznici Kosova.

Takođe, Haradinaj navodi i da su se u pismu obavezali u vezi sa eksproprijacijom na sjeveru, zaštitom imovine Srpske pravoslavne crkve i integracijom manjina.

"Članstvo Kosova u Savjetu Evrope je veliki događaj i važan korak ka EU integracijama i možda je pismo posvećenosti upućeno Bakoyannis uključeno u taj okvir, ali je iznenađujuće kako su lideri institucija Kosova do sada ignorisali iste zahtjeve sa veoma visokih nivoa SAD i EU zbog čega smo danas pod sankcijama i u veoma napetim odnosima sa SAD i EU i prinuđeni da ponovimo izbore na sjeveru i da se bavimo dinarom i to u najgoroj mogućoj poziciji u procesu dijaloga sa Srbijom", poručuje Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online