Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, reagujući na protest specijalne interventne jedinice Policije Kosova (FIT), poručio je da je od kada je on dobio mandat za tu funkciju, pa do izglasavanja budžeta za 2024. godinu, ukupan budžet policije povećan za 30 odsto, dok je povećanje kapitalnih investicija za 300 odsto i ukazao da su onima koji su danas protestovali prosječna primanju viša od 2.000 eura.

"U odnosu na 2021. godinu budžet za operativnu opremu je 21 puta veći. U 2021. godini budžet je bio manji od pola miliona za operativnu opremu, dok je ove godine više od devet miliona eura", naveo je Sveçla na Facebooku.

Navodeći da je Kosovo siromašna zemlja sa najmanjim budžetom u Evropi, Sveçla je naglasio da je Kosovo "osnovano na žrtvi rata za slobodu, sa herojskim delima i gubicima života".

"Branioci danas su ljudi koje narod Kosova najviše cijeni", naglasio je.

U tom smislu navodi da je Policija Kosova imala posebnu podršku i fokus u cilju mobilizacije u borbi protiv kriminala, krijumčarenja, zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Od same Policije Kosova, Specijalne jedinice su imale i imaju najveću podršku kako u finansijskom smislu tako i u strukturi. Po dobijanju mandata, zatekli smo pripadnike Specijalnih jedinica POlicije Kosova bez uniformi, bez zaštitne opreme, bez uslova za rad i sa nedovoljnom i nekvalitetnom hranom. Za nas je oduvijek bio cilj da unapredimo uslove rada, da obezbjedimo opremu koja štiti život policijskih službenika, kao i da se prema njima ponašamo dostojanstveno i pravedno, za razliku od ranije kada se naknade za dodatne obaveze nisu sprovodile uopšte", naveo je Sveçla.

Dodao je da su prosječna mjesečna primanja tokom ove godine pripadnika koji su protestovali viša od 2.200 eura.

"Naša posvećenost državi i njenom jačanju biće bespoštedna i nezaustavljiva. Još jednom se zahvaljujem svim zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, a posebno Policije Kosova na njihovoj posvećenosti i žrtvi za pravednu i prosperitetnu državu", poručio je Sveçla.

Pripadnici specijalne interventne jedinice Policije Kosova (FIT) protestovali su ispred Vlade Kosova kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom o novčanim naknadama za Policiju Kosova, koja je doneta na sjednici Vlade u petak.

Prema prijedlogu, pripadnici elitnih jedinica - Jedinice za specijalne intervencije, Jedinice za brze intervencije i Jedinice za blisku zaštitu dobiće dodatnih 150 eura na osnovnu platu.

Izvor: Kosovo Online