Postoji nepovjerenje

Za otkrivanje istine o događajima u Banjskoj potrebno je da se formira međunarodna komisija, koja bi bila neutralna i koja bi uz pomoć Kfora i Eulexa dovela do vjerodostojnih podataka, izjavio je za Kosovo onlajn profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu dodajući da Kosovo i Srbija nemaju adekvatnu opremu, a ni međusobno povjerenje da bi sami sproveli istragu.

„Potrebno je formiranje međunarodne komisije koja bi obuhvatila sve moguće istražne radnje i na Kosovu i u Srbiji, i da se koristi međunarodno prisustvo ovdje - Kfor, Eulex i ambasade koje imaju svoje izvore informisanja. Dakle, potrebna je zajednička komisija i zajedničko stremljenje, ne mora da bude formalno-pravno formirana neka komisija, ali da se sjedine svi mogući pokušaji i radnje, istražne radnje, u smislu dolaska do jedne prave i istinite slike o tome šta se događalo tog dana u Banjskoj“, rekao je Baraliu.

Poslanica i predsjednica Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Alicia Kearns navela je nedavno da istragu o dešavanjima u Banjskoj od 24. septembra, vodi jedna strana država, ali nije pojasnila o kojoj zemlji je riječ, a Baraliu ipak smatra da su za istragu potrebne „udružene snage“, mada ne odbacuje mogućnost da istragu preuzme neka neutralna država.

„Ako se eventulano odlukom EU, ili neke institucije, bude odlučilo da to bude neka samostalna komisija jedne vjerodostojne demokratske tradicije i demokratskih institucija, kao što ih na primjer ima Austrija, koja bi bila neutralna prema svemu što se dogodilo i uz pokušaje da se vjerodostojno, autohtono i istinito sazna sve što se desilo, onda tu nema ničeg spornog, samo bi najbolje bilo da se sjedine sve snage“, smatra Baraliu.

On ističe da Kosovo i Srbija ne mogu sami da sprovedu istragu usljed nedostatka opreme, ali i nepovjerenja dveju strana.

„Budući da postoji nepovjerenje između Kosova i Srbije i budući da nije razvijen taj tehničko-tehnološki nivo, i tehnologije i aparature i instrumenata koji bi za to bili upotrebljeni da se istraga vodi po međunarodnim zakonima i zakonima Kosova i Srbije, onda mislim da to mora da bude jedna međunarodna komisija, međunarodno prisustvo koje bi moglo neutralno da vodi sve radnje i istragu i da se dođe do vjerodostojne istrage“, zaključio je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online