Ekspert za evropske integracije

Ekspert za evropske integracije Shenol Muharemi izjavio je da iz onog što je javnost na Kosovu i u Srbiji mogla da čuje nakon posjete izaslanika EU, SAD, Njemačke, Francuske i Italije vjerovatno neće biti novog formata dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Muharemi ističe da postoji plan redosljeda koraka i da Sporazum o putu normalizacije iz februara iz Brisela ostaje na snazi, a da se sada govori samo o modalitetima implementacije.

„Njemački prijatelji izjavili su da nema vremena i da je proces previše uznapredovao da bi se nešto suštinski promjenilo. To ne znači da su oni zadovoljni posrednicima, ali znači da moramo da izvučemo najbolje iz situacije“, naveo je Muharemi.

Ističe da se uskoro očekuje novi sastanak u Briselu, odnosno, intenziviranje dijaloga.

„Koliko razumem, Kurti i Vučić bi trebalo da idu u Brisel, ali ne očekujem zajedničke sastanke. Sa njima međunarodni posrednici mogu da održe odvojene sastanke – to je privremeno 'novi model dijaloga'“, navodi Muharemi.

Podsjetio je i da je premijer tokom sastanka sa petorkom naglasio da je "bezbjednost Kosova prioritet", a da se ukidanje mjera EU protiv Kosova nije pominjalo u javnosti.

Ističe i da ZSO ostaje prioritet, ali i da će se pojačati pritisci na Beograd.

"Poruke emisara su, poslije mnogih kritika, uravnoteženije“, istakao je Muharemi.

On takođe navodi da vanredni izbori na sjeveru možda nisu dovoljno naglašeni, što bi, kako navodi, moglo značiti da postoji ideja da se održe nakon usaglašavanja statuta Udruženja.

„Ali, s druge strane, u Beogradu nismo čuli pozive i upotrebu riječi 'teroristički napad'. Nema poziva na dalje povlačenje srpske vojske sa teritorije u blizini granice sa Kosovom. Možda bi ove važne bezbjednosne teme trebalo da budu uključene u okvir briselskih pregovora u narednim rundama. Do kraja godine očekuju nas veoma intenzivne nedelje dijaloga“, zaključio je Muharemi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online