Naći zajedničke interese

Predsjednik Univerzalne mirovne federacije za Evropu i Bliski istok Jack Marion rekao je da se Kosovo, nakon događaja u Banjskoj 24. septembra, nalazi u veoma komplikovanoj situaciji, i da je jedino rješenje za postizanje mira između Kosova i Srbije dijalog, piše Dukađini.

Marion je ocjenio da bi Evropska unija trebalo više da se uključi u dijalog Kosova i Srbije, sa jedinim ciljem, da se nađe zajedničko rješenje.

Prema njegovim riječima, Kosovo može više da uradi po pitanju stvaranja okruženja koje omogućava lakše povezivanje sa Srbima.

Govoreći o dijalogu, Marion je rekao da i pored toga što Kosovo i Srbija imaju različite stavove, imaju i zajedničke interese.

"Kosovo je sada u komplikovanijoj situaciji, jer je usred sukoba, a sukob se intenzivirao. I zato mislim da bi fokus trebalo da bude uglavnom na dijalogu. I dijalog, naravno, ne može da uključuje samo Srbiju i Kosovo, EU treba da bude uključena.  Ali, mislim da Srbija i Kosovo, naravno, imaju različite stavove i mogu da ostanu pri svojim stavovima, ali imaju i zajedničke interese", rekao je Marion.

Prema njegovim riječima, fokus treba da bude na zajedničkim interesima, a ne na jednostranim stavovima.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini