Dolazak

Analitičari sa Kosova ocjenjuju da bi najavljeni dolazak "velike petorke" u Prištinu, a zatim i u Beograd, trebalo da promjeni dosadašnji format dijaloga i ima veći efekat, jer kako ističu, do sada nije bilo rezultata ni za jednu stranu, piše Ekonomija onlajn.

Politička analitičarka Arta Tahiri ocjenila je da je razlog posjete visokih zvaničnika EU i SAD Srbiji i Kosovu promena formata dijaloga, zbog njegovog dosadašnjeg neuspjeha.

"Hronološki, ako pogledamo dešavanja, ne samo na Kosovu, već u svakoj zemlji u svijetu, kada dijalog određenog formata koji je sproveden nije dao uspjeha uvijek postoji još jedna faza kada se uvodio novi format "uzmi ili ostavi". Tako da je onda prijedlog koji se stavlja na sto primjenjiv na obe strane. Ako se nastavi ovakav pregovarački duh, gdje se traže ustupci od Kosova, a drugačiji pristup sa Srbijom, onda će to ići u beskonačnost i neće doneti konkretne rezultate", smatra Tahiri.

Dodaje da je mišljenja da se mora promjeniti pristup u pregovorima posle novonastale situacije i incidenata na sjeveru Kosova.  

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da emisari neće imati ono što traže na Kosovu, sve dok ne pokažu jasne akcije protiv Srbije.

"Srbija je dokazala da je direktno umješana u akt koji je imao za cilj da uništi politički sistem Kosova. Dakle, akt agresije, Srbija stoji iza terorističkih grupa, znači umješana je. A ako Evropska unija pređe preko ovoga kao da se ništa nije dogodilo, čvrsto vjerujem da oni jednostavno nisu zainteresovani za sporazum, već su zainteresirani za upravljanje krizama. Tragedija je što oni izuzetno štete poziciji Kosova u međunarodnoj areni", rekao je Imeri.

Visoki predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u pratnji viših savjetnika lidera Njemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država doputovaće u subotu, 21. oktobra, na Kosovo i u Srbiju, kako bi se u sastali sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a potom i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Brisela je najavljeno da je svrha ove posjete da se postigne konkretan napredak u primjeni Sporazuma na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije nakon nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online