Stručnjak za bezbjednost

Kfor je zadužen za bezbjednost na Kosovu, ali realnost na terenu je da u ovom trenutku postoje "dvije vojske". Misija NATO u skladu sa Rezolucijom 1244, ali i KBS koji bi najkasnije do 2028. godine trebalo da se formira u oružane snage Kosova, iako je praktično uzimajući u obzir ulaganja u posljednje dvije godine u ljudstvo i naoružanje praktično već vojska po svemu osim po imenu.

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi smatra da nema razloga za bojazan podsjećajući da KBS nema ofanzivna, već odbrambena dejstva.

Ibishi napominje da su KBS u fazi tranzicije i da su ulaganja normalna stvar.

„Potreban je porast i u brojnom stanju, shodno tome kako je to tranzicijom predviđeno, tako i opreme i naoružanja. Prema tome, neophodno je i da se procenat budžetskih dodataka poveća, kao što je to premijer i naveo, i to nije samo naoružanje, već i oprema, infrastruktura pa i dodaci za regrutaciju, edukaciju, opremu i druge logističke potrebe za ljudstvo gdje je jednostavno došlo do podizanja broja shodno odluci Vlade, odnosno usvajanju plana tranzicije od 10 godina“, rekao je Ibishi za Kosovo onlajn.

On ističe da region ne treba da bude u panici zbog toga napominjući de je Kfor zadužen za bezbjednost na Kosovu, a isto tako ističe da ne misli da će KBS krenuti sa težim naoružanjem.

„Kosovske bezbjednosne snage nemaju prerogative za ofanzivna dejstva, već više za odbrambena dejstva u slučaju nekog hipotetičkog napada. Prema tome, sve su to sredstva koja ne podrazumevaju ni haubice, ni ofanzivnu avijaciju ili druge raketne sisteme, nego su oslonjeni na defanzivna dejstva, odbrambena dejstva“, ističe Ibishi.

Parlament Kosova je 14. decembra 2018. godine, sa 106 glasova za i jednim uzdržanim usvojio tri zakona kojima se mijenja mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova, a Ibishi ističe da su KBS već vojska.

„KBS je u fazi desetogodišnjeg razvoja oružanih snaga, Kosovskih bezbjednosnih snaga i to podrazumeva podizanje edukacije ljudstva i aktivnog i rezervnost sastava, znači ostaje još šest-sedam godina do završetka ovog procesa tranzicije što podrazumeva da će aktivni vojni sastav biti od 5.000 dok rezervni 3.000 i u tom smislu to podrazumeva od regrutacije, treninga, edukacije u svim fazama za vojnike, podoficire, oficire, školovanje unutar i van zemalja koje su članice NATO, u akademijama, ali ujedno i druge logističke potrebe, smještaj, infrastrukturu, logističke potrebe u smisli opreme, unifromi, naoružanje i učešća u drugim bezbjednosnim misijma, poput one u bliskom Istoku, a isto tako i Foklandska ostrva Ujedinjenog Kraljevstva gdje je bilo učešće u mirovnim operacijama, mimo onih vanrednih situacija kada su bile poplave, zemljotresi u Turskoj gdje su KBS uzele učešće u smislu izvlačenja ljudi iz ruševina, ali isto tako i druge pomoći građanima koji su bili pod tim ruševinama od zemljotresa“, rekao je Ibishi.

Izvor: Kosovo Online