Agencija za statistiku Kosova

Građani Kosova izdvajaju na godišnjem nivou oko 300 odsto više novca iz porodičnog budžeta za kupovinu prehrambenih proizvoda, nego na troškove stanovanja, pokazuju podaci Agencije za statistiku, piše Radio slobodna Evropa.

Inflacija i rastuće cijene hrane doveli su do toga da se, prvi put od 2023. godine, više od 50 odsto porodičnog budžeta troši na hranu.

Tokom 2022. godine porodice na Kosovu su u proseku potrošile više od 8.100 evra na prehrambene proizvode, obrazovanje, zdravstvo, transport i druge usluge.

Podaci koje je krajem septembra objavila Agencija za statistiku Kosova pokazuju da se najveći deo porodičnog budžeta izdvaja za kupovinu prehrambenih artikala.

Prošle godine su kosovske porodice trošile u prosjeku oko 300 odsto više novca na hranu nego na stanovanje.

Podaci pokazuju da vrsta prehrambenih artikala koju najviše kupuju građani Kosova, kao što su žitarice, meso, ulje, nisu se mnogo promijenile tokom posljednjih nekoliko godina.

Od svih kategorija navedenih u izvještaju Agencije za statistiku Kosova, najmanje novca je potrošeno na obrazovanje.

Činjenica da je javno školovanje u zemlji besplatno utiče na nisku cifru troškova obrazovanja, a to znači da nema velikih razlika u troškovima porodica koje žive na selu i onih u urbanim sredinama.

Međutim, razlika u troškovima se uočava kada se porodični budžet analizira prema stepenu obrazovanja nosioca domaćinstva.

Porodice čiji je nosilac visoko obrazovanje troše znatno više novca na hranu.

Prosječna plata na Kosovu je 520 eura, a minimalna između 130 i 170 eura. U avgustu 2022. inflacija na Kosovu bila je 13 odsto, dok je prošlog avgusta iznosila 3,2 odsto.