Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj rekao je da Kosovo u dijalogu sa Srbijom mora da iskoristi zamah koji je dobilo događajima u Banjskoj, i da će biti neuspjeh Vlade Kosova ukoliko sankcije EU ostanu na snazi, prenosi Reporteri.

Zemaj je rekao da nema drugog izlaza osim dijaloga.

"Čak i ako ste u otvorenom ratu, na kraju dana morate se vratiti za sto. To je neizbježno. Procjena je na partnerima, ali ako Kosovo i poslije događaja od 24. septembra i dalje bude pod sankcijama, a ova tema bude zatvorena, onda to znači neuspjeh Vlade Kosova. Kosovo će biti u nepovoljnijoj situaciji u procesu dijaloga", kazao je Zemaj.

Zemaj je dodao da bi, da je LDK u Vladi, iskoristila sva sredstva da se međunarodnoj zajednici pokaže "pravo lice Srbije", kao što je to, kako je naglasio, činio bivši predsjednik Kosova Ibrahim Rugova.

"Moramo dokazati da je iza terorističkih grupa stajala država Srbija, sa ciljem destabilizacije Kosova, a ne samo sjevera, i vraćanja u nenormalno stanje u kojem postoji međuetnički sukob. To je naša karta u procesu dijaloga pred prijateljima i partnerima, do Senata i Kongresa i do Evropskog parlamenta", istakao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri