Portparol Vlade Kosova

Portparol Vlade Kosova Peparim Kryeziu istakao je da je situacija u dijalogu nakon događaja u Banjskoj promjenjena, i da su postavljeni drugačiji prioriteti, zahtjevajući od EU bezbjednost za Kosovo i sankcije za Srbiju, prenosi Gazeta blic.

"Ono što se dogodilo 24. septembra u Banjskoj predstavljalo je kršenje državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbjednosti, kao nikada od kraja rata. Sada imamo potpuno novu situaciju sa drugim hitnim prioritetima koji se odnose na rješavanje posledica terorističkog napada čiji je pokrovitelj Srbija. Ono što sada treba da se desi jeste da se garantuje bezbjednost Kosovu i uvedu sankcije Srbiji”, rekao je Kryeziu, odgovarajući na izjavu portparola EU Petera Stana da obe strane moraju da se vrate dijalogu i da su sankcije Kosovu uvedene prije dešavanja od 24. septembra.

Kryeziu je dodao da je Kosovo uvijek bilo spremno za dijalog i dogovor, ali da mora da postoji poverenje među stranama.

"Istinski proces dijaloga zahtjeva minimalni standard međusobnog povjerenja između strana. Teroristički, paravojni i zločinački napad od 24. septembra dokazao je da je Srbija, dok su se održavali sastanci u Briselu za primjenu Osnovnog sporazuma, koji se zasniva na faktičkom međusobnom priznanju, pripremala planove za aneksiju sjevera“, naglasio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic