Ovlašćenja

Bilal Sherifi, iz Socijaldemokratske inicijative, izjavio je da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani već na putu bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija i da je glavni politički akter, dok je premijer Kosova Albin Kurti postao „notar“ nakon što je Osmani dobila sva ovlašćenja, piše Dukađini.

Sherifi je kritikovao zbog nedostatka, kako je rekao, snažnih akcija u vezi sa situacijom na sjeveru.

Naglasio je da Kurti nije zvanično tražio od premijera Albanije Edija Rame da ovaj događaj tematizuje na Savjetu bezbjednosti UN kako bi zatražio mjere protiv Srbije zbog kršenja Rezolucije 1244 koja zabranjuje srpske vojne trupe na teritoriji Kosova.

„Mislim da Kurti nije želeo da slučaj ide u Savjet bezbjednosti, jer da je hteo, pitao bi Ramu. Ne možete očekivati od Rame da uradi nešto što niste tražili od njega, svi žalimo zašto Rama tako nešto ne uradi, premijer, njegov kolega, nije tražio od njega da uradi tako nešto, to je sigurno“, rekao je on.

Prema Sherifiju, to je dovelo do toga da premijer Kurti bude viđen kao "notar" u spoljnoj politici, koji ne preduzima neophodne mjere u ovoj osjetljivoj stvari.

Prema njegovim riječima, Osmani sada ide putem bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija koji je bio glavni politički akter, jer je „Kurti izolovan i međunarodna zajednica ga više ne vidi kao partnera“.

On je napomenuo da premijer Kurti nije pozvan na javne događaje, okarakterišući to kao promjenu njegove uloge u spoljnoj politici i njegove premijerske pozicije.

„Ovo bi trebalo zvanično da zatraži premijer zemlje, ali se bojim da se on već pretvorio u notara spoljne politike, jer je Osmani sve uzela, vidite li da svuda pozivaju predsjednika, premijera nigdje, mi imamo posla sa izolovanim premijerom. Zamjenili su ulogem sa predsjednika na notara, sada se premijer Kurti pretvorio u notara“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini