Klasičan akt agresije

"Srbija se nije promijenila od svoje genocidne politike i počela je da praktikuje iste metode koje je primenjivala devedesetih godina, prvo u Hrvatskoj, da bi nastavila u Bosni i Hercegovini, sponzorišući terorističke grupe, pripremajući ih, praktikujući ih, i potom stvarajući faktičku stvarnost", izjavio je univerzitetski profesor Arsim Bajrami.

Prema njegovim riječima, isto se pokušalo uraditi i na Kosovu.

"Nedavni događaji su klasičan akt agresije i narušavanja suvereniteta, teroristički akt koji je pripremila i potpuno organizovala Srbija, sa najvišeg političkog i vojnog nivoa", rekao je za RTK Arsim Bajrami, univerzitetski profesor.

On je ocijenio da će trenutna situacija biti prekretnica za međunarodni faktor u izražavanju jasnog stava prema Srbiji, jer se, kako tvrdi, "Srbija nije suočila sa svojom genocidnom prošlošću i pokušava na Kosovu ono što je već učinila tokom prošlog rata '98-'99".

Prema riječima profesora Bajramija, događaji od 24. septembra će uticati na pozicioniranje ili reformisanje međunarodne zajednice u procesu dijaloga.

"Mislim da će teroristički napad koji je Srbija preduzela na Kosovo, koristeći svoj narod koji je dugo pripremala, doći u trenutku kada se međunarodna zajednica vrati na suštinu krize na Kosovu", naglasio je Bajrami.

Profesor Bajrami je naglasio da će biti neophodno redefinisati okvir dijaloga kako bi se potpuno okončao sukob između Kosova i Srbije, te pronašlo rješenje koje će definitivno morati biti priznato.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da traži povratak na poziciju od prije dve godine, gdje su američka vlada, ali i EU, tražile pravno obavezujuće konačno rješenje, sa priznanjem u centru, i dodao je da Kosovo treba da postavi uslove za nastavak dijaloga, jer, kako tvrdi, svako delimično rješenje reciklira takve terorističke akte.