Krhka bezbjednost

Nemiri nastali na sjeveru Kosova utiču i na privlačenje investitora iz inostranstva zato što za Kosovo smatraju da ima krhku bezbjednost, piše Teve 1 dodajući da je to razlog, kako kažu ekonomski stručnjaci, da bi trebalo više raditi na imidžu Kosova.

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna kaže da su, bez obzira na krizu na sjeveru, radili na tome da prenesu dobru poruku potencijalnim stranim investitorima.

"Moja očekivanja su da nakon smirivanja situacije, uz sve mehanizme koje imamo, i javne i privatne institucije, uključujući i Privrednu komoru Kosova, koja nam je pomogla da stvorimo pravu sliku da smo država koja stvara uslove za poslovanje, dovedemo što više investitora na Kosovo", rekao je Rafuna.

Čak i ekonomski ekspert Erton Bega kaže da su upravo tenzije koje se razvijaju u sjevernom dijelu Kosova uslovile da nema jakih stranih investicija.

"Situacija na sjeveru Kosova je konstantno uticala i utiče na privlačenje investitora, jer u zemlji u kojoj je krhka bezbjednost postoji neizvesnost za njihova ulaganja. To je razlog što Kosovo godinama nije dobilo jake strane investicije", rekao je Bega.

Zemlje koje najviše ulažu na Kosovo, uglavnom dolaze iz Evrope.

Izvor: Kosovo online/Teve 1