Politički analitičar

Politički analitičar Ilir Ibrahimi ocjenjuje da politički diskurs da na Kosovu postoje tenzije i rat negativno utiče na ekonomsku i investicionu situaciju, prenosi Klan Kosova.

On kaže da takve izjave prenose negativne poruke investitorima.

Ibrahimi je prokomentarisao i ekonomsku situaciju, gdje, prema njegovim riječima, Kosovo ima veći ekonomski rast od Amerike i Njemačke, ali ostaje pitanje da li ono ispunjava potrebe.

"Ako se vratimo na igru brojeva. Nedavno smo primjetili da postoji igra sa brojevima, u zavisnosti od toga kako i šta predstavlja. Privredni rast Kosova je najveći u regionu, veći je čak i od američkog i njemačkog. Ali da li je to rast koji nam je potreban i da li zadovoljava potrebe Kosova? Morate da znate šta upoređujete", rekao je on.

Dodao je da povećanje koje je Kosovo imalo nije dovoljno.

„Povećanje od četiri odsto koje smo imali posljednjih godina nije dovoljno za Kosovo. Bilo je i drugih prilika da privreda još više raste jer smo imali takav zamah da su naše kompanije mogle mnogo bolje da iskoriste ovaj zamah. Imali smo veliku geopolitičku promenu u svijetu, koju smo iskoristili, ali minimalno, jer nismo imali dobro partnerstvo sa vladom da maksimalno iskoristimo ove mogućnosti koje nam se nude, posebno tržišta zapadne Evrope. Imamo jednu stvar koja je imala veoma negativan uticaj, diskurs rata, kontinuirani diskurs zemlje u krizi, a to šalje negativnu poruku", smatra Ibrahimi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova