Duboko zabrinuta

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Von Cramon navela je da je zabrinuta zbog nedavnog terorističkog napada koji se desio u Banjskoj, dodajući da EU mora da preispita svoju ukupnu strategiju prema pregovorima Srbije i Kosova.

„Duboko sam zabrinuta zbog nedavnog napada na Banjsku i mogućih eskalacijskih posljedica koje bi on mogao da proizvede“, rekla je Viola Von Cramon, njemačka članica Zelenih u Evropskom parlamentu.

Ona je danas za Guardian navela da smo „svjedoci pogoršanja i na kraju zastoja u dijalogu između Srbije i Kosova“.

„Moramo da znamo u kojoj mjeri i uz čiju pomoć je izveo napad (prim. aut. Radoičić), s obzirom na količinu municije i oklopno vozilo“, rekao je Von Cramon.

Dodala je da je potrebno ponovo razmisliti o pristupu Brisela.

„EU sada mora da preispita svoju ukupnu strategiju prema pregovorima Srbije i Kosova i regionu Zapadnog Balkana uopšte“, rekla je ona.

„Sadašnji pristup, koji se fokusira na ekonomsku i političku stabilnost, doveo je do napada u Banjskoj. Umjesto toga, moramo da damo prioritet osnovama – vladavini prava i demokratiji, i da se više angažujemo sa progresivnim glasovima iz cijelog regiona“, rekla je evropska parlamentarka.

„Konačno, potrebno nam je trenutno pojačanje i Kfora i Eufora – ništa ne odvraća bolje od prisustva snažnih NATO trupa na terenu“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online