Funkcioner SDP-a

Funkcioner Socijaldemokratske partije Frasher Krasniqi smatra da će se sukob između Kosova i Srbije nastaviti čak i ako Zajednica srpskih opština bude uspostavljena, prenosi Teve 1.

„Ako se ZSO stvori formira na Kosovu, sukob će se nastaviti, jer će Kosovo biti podjeljeno po etničkoj osnovi u smislu da će Srbi imati vlast preko Zajednice, Albanci preko institucija Kosova. Oni to imaju to u sebi i spremni su na to, jedni se hrane jezikom mržnje prema Albancima, drugi jezikom mržnje prema Srbima i to je gorivo i za jedne i za druge“, rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, čak i ako se postigne dogovor uz uticaj međunarodnog faktora, „dogodiće se neki oblik međunacionalnog sukoba”.

„Amerika i međunarodni faktor su takođe bili uključeni u Dejtonski sporazum i zapravo su sponzori sporazuma koji je danas proizveo potpuno nefunkcionalnu državu sa nacionalizmom i međuetničkim problemima mnogo većim nego prije 20 godina. Ne sumnjam niti dovodim u pitanje ove motive međunarodnog faktora, možda međunarodni faktor ne želi da se ponovi Republika Srpska, ali logika je ista i ne postoji način da se izbjegne ponavljanje forme“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Teve1