Opozicione partije LDK i PDK smatraju da su nedavna ulaganja Ministarstva zdravlja u Univerzitetski klinički centar Kosova, njihova zasliuga i da je Vlada nesposobna da poboljša uslove za zdravstvene radnike, piše Ekonomija onlajn.

Poslanik LDK Armend Zemaj smatra Kako se troši samo budžet, Zemaj kaže da se nedavnim ulaganjima Ministarstva zdravlja onemogućavaju da dobiju zdravstvene usluge ostaviti javni sektor kako u tom privatnom tako i u inostranstvu

„Pozdravljamo svaku investiciju ulaganja u zdravstvo, u naše klinike, ali način na koji su uložene, ometaju pacijente u pružanju usluga, posebno onih u prošloj izbornoj godini. Ovo je zloupotreba cjelokupnog budžeta koji godinama troši svako kome se pruži prilika. Dobar interni tretman, stvaranje dobrog radnog okruženja, eliminisanje ljudi bez kompetentnosti najveći jeproblem", rekao je Zemaj.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu kaže da je Vlada Kosova narušila zdravstveni sistem zbog čega veliki broj lekara odlazi sa Kosova i u privatni sektor.

"Totalni neuspjeh ove vlade u zdravstvenom sektoru, iako nije bio na visokom novou, u proteklih nekoliko godina je narušen više nego ikad. To je nesposobnost vlade da na vrijeme preduzme mjere da spreči odlazak zdravstvenih radnika iz javnog sektora u privatni sektor, ali i sa Kosova u zemlje Evropske unije. Ja sam prije godinu dana predložio strategiju za zaustavljanje i poboljšanje uslova zdravstvenih radnika u javnom sektoru. Dok ne budemo u mogućnosti da ponudimo pristojne uslove rada i plate zdravstvenim radnicima u javnom sektoru, oni će otići u privatni sektor. Videli ste slučajeve anesteziologa, od kojih je većina napustila javni sektor i prešla u privatni sektor jer im je privatni sektor nudio bolje uslove”, kaže Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online