Albanci koji žive u opštini Štrpce požalili su se na nedostatak investicija u osnovnu infrastrukturu. Prema njihovim riječima, opštinske vlasti nisu predvidjele nikakav projekat za sela u kojima su koncentrisani Albanci.

Opština Štrpce je tokom ove godine planirala da realizuje na desetine kapitalnih projekata, ali se stanovnici albanske zajednice žale da nijedan od njih nije posvećen lokalitetima u kojima žive, iako su bez vodovoda, kanalizacije i javne rasvete.

Prema riječima mještana, opština u kojoj su Srbi većina, Albance ne podržava ni subvencijama u poljoprivredi.

„Nisu izdvojili budžet za albanska sela, nisu izdvajali dovoljno ni prethodnih godina, ali ove godine uopšte nisu izdvajali“, kaže Zeqir Sadriu, meštanin sela Firaja.

„Mi smo podneli zahtjev, ali opština, ovaj aktuelni gradonačelnik, nisu poslušali naše molbe, nisu odgovorili pozitivno“.

Daut Islami živi u Firaji i žali se na to da se oko 150 porodica u ovom selu i drugim mjestima gdje žive Albanci suočavaju sa nedostatkom osnovne infrastrukture.

„Što se tiče opštinskih radova, regionalnih investicija u selima Firaja, Brod, Viča, Koštanjevo, Bitinja i drugim u opštini Štrpce sa Albancima, možemo reći da u ovoj godini ništa nije urađeno – ni u infrastrukturi, ni u razvoju opštine, te u razvoju poljoprivrede i mnogih drugih sa aspekta infrastrukture“, rekao je on.

Shpejtim Arifi, šef grupe parlamentaraca iz pokreta Samoopredjeljenje, rekao je da je nekoliko puta postavljao pitanje nedostatka investicija kao zabrinutost, ali opštinske vlasti nisu promjenile svoj pristup.

„Od ovih kapitalnih projekata planiranih za 2024. godinu, većina projekata ide srpskoj zajednici, odnosno srpskim stanovnicima, dok vrlo mali broj projekata ili skoro nijedan ide za albansku zajednicu ili albanska naselja“, rekao je on.

Zvaničnici Štrpca u petak nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa zabrinutošću građana i opozicije u ovoj opštini.