Bivši izaslanik EU za Kosovo

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Petritsch ocjenio je da, ako neko posredovanje traje predugo - ono u nekom trenutku izgubi smisao, dodajući da brine što posredovanje EU i SAD u dijalogu Kosova i Srbije ne donosi ono što se očekuje.

Na onlajn panelu o aktuelnoj situaciji poslije događaja u Banjskoj, u organizaciji Austrijskog instituta za međunarodnu politiku (OIIP), Petritsch je rekao da je prije nedjelju dana stigla uobičajeno loša vijest sa Balkana koja sve frustrira.

"Međutim, moramo biti zabrinutiji zbog toga što posredovanje EU podržana od SAD ne donosi ono šta očekujemo. Ako posredovanje traje predugo, a ne mislim samo na konflikt na Bliskom istoku, dođe trenutak kada nema više smisla", objasnio je Petritsch.

Zato, smatra, treba iznova formulisati izazove.

"Čini se da su mir i normalizacija nestali negdje u trouglu između Beograda, Prištine i Sarajeva", konstatovao je Petritsch.

Nekadašnji austrijski diplomata, ekspert "Karnegi Evropa" Stefan Lene smatra da se iza događaja u Banjskoj ne krije interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za invazijom na Kosovo.

"Međutim, količina pronađenog naoružanja ukazuje da je postojala priprema kriminalnih grupa, koje imaju vezu sa bezbjednosnim strukturama Srbije. Njihova akcija je mogla voditi ka situaciji koja bi dovela do podjele Kosova. To je, po mom mišljenju objašnjenje onoga što se dogodilo", rekao je Lene.

Sada je, kaže, važno učiniti sve da se tako nešto ne bi više ponovilo.

"Zato je dobro da je pojačano prisustvo Kfora. Kfor, Eulex i policija Kosova moraju biti proaktivniji, prije svega na sjeveru, u zapleni oružja. To bi bio prvi korak. Drugi je da se prekine postojeća anarhija. Potrebno je da se Srbi vrate u policiju Kosova, pravosuđe i da administracija Kosova oslikava sastav stanovništva. To je teško u trenutnoj situaciji u kojoj ne postoji međusobno povjerenje, ali tome nema alternative", naglasio je Lene.

Ukazao je da je nametanje gradonačelnika na sjeveru Kosova, koji su dobili podršku svega dva odsto građana, dovelo do ljutnje međunarodne zajednice prema Kosovu, ali su događaji u Banjskoj promjenili to raspoloženje.

Kada je riječ o dijalogu, kaže da nema napretka jer je evropska perspektika za Kosovo i Srbiju preslaba, zbog čega su toga izgubili vjeru u potencijalno članstvo.

Dodao je da je ukrajinski konflikt doneo novu dinamiku u procesu proširenja EU, što je prilika i za napredak Zapadnog Balkana.

Donika Emini, direktorka "CiviKos platforme" kritikovala je što su Kfor i međunarodna zajednica ignorisali upozorenja vezana za naoružanje na sjeveru Kosova.

Rekla je da bi zahtjev Srbije da Kfor preuzme kontrolu na sjeveru Kosova značio gubitak tog dijela Kosova za Prištinu, jer više ne bi bio pod njegovom kontrolom, a usljed toga, kaže, pretila bi opasnost od podjele.

Zatražila je da sankcije Kosovu budu ukinute, i dodala da moraju biti uvedene Srbiji, ali tada, upozorava, preti prekid dijaloga.

Izvor: Kosovo Online