IMAJU SOPSTVENA SREDSTVA

Eparhija Raško-prizrenska, u okviru Srpske pravoslavne crkve, odbila je da Ministarstvo kulture Kosova izvrši procjenu i finansira saniranje štete u manastiru Banjska, koja je načinjena tokom napada naoružanih osoba na policiju Kosova 24. septembra.

Oni smatraju da je ponuda koju je poslalo, a koja se odnosi na saniranje štete, isključivo političke prirode.

"Ovu inicijativu prije svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj, ne samo stavljanje vjerske i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših vjerskih sloboda i prava", navodi se u saopćenju Eparhije koje su poslali u četvrtak, 28. septembra.

Dodaje se da je Eparhija "sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procijenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim i sredstvima dobrotvora obnovila ono što je oštećeno".

Podsjetit ćemo, ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrullah Çeku rekao je da je u oružanom napadu koji se odigrao u nedjelju, naoružana grupa nanijela ogromnu štetu manastiru.

"Vlada Kosova ima budžet i neophodne alate za sanacijske intervencije u manastiru Banjska", rekao je između ostalog Çeku i dodao da je Vlada Kosova više puta dokazala da je spremna da zaštiti kulturno nasleđe, a posebno pravoslavne crkve i manastire.

Naveo je i da je "pravoslavni manastir u selu Banjska, spomenik kulturnog nasleđa i zaštićen zakonima Kosova, korišten kao sklonište terorističke grupe, uključujući i za njihovo oružje".

Također ćemo podsjetiti da je dan nakon pada, 25. septembra, Eparhija raško-prizrenska potvrdila da je u dvorištu manastira pronađeno oružje.