Budnost oko granične zone

Direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha kaže kako je povećan broj specijalnih jedinica na sjeveru, nakon što je grupa naoružanih muškaraca tokom vikenda ubila jednog policajca.

Generalni direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha je izjavio kako je povećan broj specijalnih jedinica na sjeveru, nakon što je grupa naoružanih muškaraca tokom vikenda ubila jednog policajca, u sukobu kojem su pozadina višegodišnje netrepeljivosti između Kosva i Srbije, prenosi Al Jazeera.

“Pojačali smo prisustvo i budnost oko granične zone. Također, pojačali smo prisustvo specijalne jedinice na sjeveru Kosova. Malo smo smanjili redovne policijske patrole, jer one nemaju toliki nivo zaštite da se suoče sa svakim mogućim napadom”, rekao je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE) na albanskom jeziku.

Hoxha nije iznio detalje o tome koliko su ojačani kapaciteti specijalne jedinice, ali je kazao da je institucija koju vodi stalno u koordinaciji Kforom – mirovnom misijom NATO-a – i sa misijom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Eulex).

Do novih pojačanja prisustva specijalnih snaga policije na sjeveru Kosova došlo je nakon ubistva policajca Afrima Bunjakua u nedelju u oružanom napadu u Banjskoj kod Zvečana.

U akciji koja je uslijedila ubijeno je troje napadača, Srba sa Kosova, dok je više uhapšenih.

‘Kriminalci pod srpskim sponzorstvom’

Trojici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana dok su četverica oslobođena zbog nedostatka dokaza, prema Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Zaplijenjen je arsenal oružja, dok je nekoliko napadača pobjeglo i nalaze se na liječenju u bolnicama u Srbiji.

Ostalo je nejasno ko je bio iza nasilja u nedjelju, no premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla optužili su “kriminalce pod srpskim sponzorstvom.”

“Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom”, kazao je Kurti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je premijera Kosova da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.

Vučić je rekao da trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj za njega nisu teroristi te ih je opisao kao “porodične ljude”.