Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Visar Imeri kaže da je ponašanje Kosova tokom godina u odnosu prema dijalogu sa Srbijom dovelo Kosovo do toga da - neće dobiti priznanje Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri navodi da premijer Albin Kurti ima za cilj da odloži proces dijaloga, navodeći kao razlog izbore na sjeveru i Administrativno uputstvo za smjenu gradonačelnika.

"Čini mi se da svakim danom sve više ljudi shvata da Kurti želi da odugovlači proces dijaloga, posebno od maja kada smo poslali policiju na sjever koja je bila suočena sa nasilnim protestima Srba. Od tog trenutka mislim da se na poteze Kosova gleda kao na odugovlačenje procesa dijaloga. Sada i ovo insistiranje da idemo sa peticijom Zapad čita kao odugovlačenje“, rekao je Imeri.

On ukazuje i na grešku Kosova u dijalogu sa Srbijom.

"Ima mnogo pomaka u okviru procesa dijaloga za koje znam da nikada nisu bili javni. Greška Kosova, posebno u novije vrijeme je što smo se isključili iz procesa dijaloga time što smo pokazali šta ne prihvatamo a nismo pokazali šta želimo da postignemo. Mislim da Kosovo treba da insistira na tome da 'hoće priznanje od Srbije, a onda da vidimo šta bi mogao biti kompromis koji donosi ovo priznanje', ako možemo da nađemo tako nešto. Možda ni to nije postignuto, ali odlazak na dijalog bez prihvatanja da se formira ZSO, završava se samo s tim. Umjesto da ode i zatraži priznanje", smatra Imeri.

Prema njegovim riječima, situacija je štetna za Kosovo, jer međunarodna zajednica može Kurtija smatrati nepouzdanim.

"Da je implementacija ovog sporazuma završena ranije, sada bismo napredovali u procesu dijaloga, a možda čak i na njegovom kraju jer je to bila ideja od 2013. Sada smo u situaciji za koju vjerujem da je štetna za Kosovo, upravo zato što se premijer Kosova može smatrati nepovjerljivim od strane naših međunarodnih partnera, zbog tako brzih i čestih stavova protiv sporazuma, a to vas čini nestabilnim i nepouzdanim", kaže Imeri.

On je iznenađen zašto se francusko-njemački plan ne sprovodi, jer je tamo rečeno da je to de fakto priznanje od Srbije.

"Srbija ima svoj stav, Kosovo ima svoj stav, posrednici treba da pokušaju da to spoje i naravno da će u svakoj situaciji biti štete na obe strane kako bi se došlo do sredine prihvatljive za obe strane. Da li je sad u redu da počnemo sa ZSO, da je osnivamo. Imamo neka pitanja koja riješavamo kroz proces dijaloga i već smo se na političkom nivou dogovorili da svaki od premijera zna je to put napred. Osnivanjem Asocijacije, zaključenjem dijaloga, unapređenjem državljanstva Kosova i Briselskim sporazumom koji je nazvan francusko-njemačkim planom, Kurti je rekao da se postiže de fakto priznanje, a sada nam se govori da je implementacija tog sporazuma od vitalnog značaja za Kosovo. Dobro, zašto ne bismo počeli sa implementacijom. E sad, ako ugrožavamo dobar posao za Kosovo time što se uhvatimo u 'proceduralne stvari', to mi nema smisla, osim ako nemamo apsolutno nepovjerenje ne samo u Srbiju već i u posrednike koji garantuju da će to biti sprovedeno “, rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online