Obratite pažnju!

Konobari u jednom prištinskom kafiću odustali su od provjere da li su novčići od dva eura pravi ili ne, jer je veliki broj falsifikata, a zbog kvaliteta nekih "lažnjaka" gotovo je nemoguće otkriti da li su lažni ili ne.

"U početku su svi obraćali pažnju i provjeravali kovanice od dva eura", kaže jedan konobara u jednom od kafića u Prištini.

"Sada to više ne radimo... možda dobijamo pravi novac, možda lažni novac. Svejedno je."

Broj lažnih kovanica od 2 eura u opticaju ove godine je doživio ogroman porast, prema agencijama za provođenje zakona, prenosi Reuters.

U maloj radnji u blizini kafića u Prištini, sa 11 kovanica od 2 eura u kasi, prodavačica je rekla da vjeruje da je šest falsifikata i da ima toliko lažnih u opticaju da nije imala izbora nego da ih prihvati.

U Forenzičkoj laboratoriji u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine provjerili više od 30.000 lažnih kovanica eura, u poređenju sa 4.451 u istom periodu prošle godine.

"Kvalitet ide od veoma lošeg do veoma dobrog", rekla je Vjollca Mavriqi, radnica u laboratoriji.

"Ranije novčići nisu bili magnetni kao sada, prije je bilo problema sa gramažom, ali sada potpuno odgovaraju pravima", dodala je ona.

Policija je saopštila da je prošle godine tužilaštvu poslala 804 predmeta u vezi sa falsifikovanjem novca, a do sada 486 u ovoj godini. U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su pokušavali da unesu oko 11.000 lažnih kovanica od 2 eura na Kosovo iz Sjeverne Makedonije.

Mnogi snimci na albanskom jeziku na društvenim mrežama nude ponude za lažne novčiće ili druge euro novčanice, koje se prodaju za 10%-20% njihove nominalne vrijednosti.

Direktor Prishtina Parking Sokol Havolli rekao je da kompanija dobija toliko lažnih kovanica od 2 eura, u vrijednosti od 150 eura dnevno, da je uopšte odbila da prima ovu kovanicu. Sada je dobio velike mašine, koje su donirale lokalne banke, za identifikaciju lažnih kovanica.

Iz Centralne banke Kosova su rekli za Reuters putem mejla da banke i druge finansijske institucije moraju prijaviti sav lažni novac koji predaju klijenti.

Ali za menadžera supermarketa u Prištini, koji je odbio da kaže svoje ime i mora da deponuje svoju dnevnu zaradu u banci, lakše je preneti novčiće od 2 eura drugim kupcima nego rizikovati krivično gonjenje noseći ih u banku.

"Ne odnosim ove kovanice u banku jer znam da će pozvati policiju i da bi me mogli uhapsiti... Vraćam mušterijama sljedećeg jutra i onda dobijem još tokom dana", rekao je.

"Uvijek smo se žalili na Kosovu da nemamo sopstvenu valutu, ali izgleda da sada imamo - lažne kovanice od 2 eura".

Količina kovanica od dva eura u opticaju ove godine je dramatično porasla, kažu agencije. Crna Gora i Kosovo nisu dio evrozone, ali i pored toga koriste euro.