Poslanik njemačkog Bundestaga

Poslanik njemačkog Bundestaga Thomas Hacker stao je u odbranu evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, dodajući da Evropska unija ne podržava Srbiju u dijalogu sa Kosovom, prenosi Reporteri.

Posljednja runda pregovora Kosova i Srbije u Briselu ne pamti se po nekom napretku, već po otvorenoj kritici koju je premijer Albin Kurti uputio izaslanicima EU. Prema riječima premijera Kurtija, emisara Miroslava Lajčaka, Srbiju već podržavaju za pregovaračkim stolom.

S druge strane, poslanik njemačkog Bundestaga Thomas Hacker navodi da EU ne zauzima stranu između Kosova i Srbije.

"Prava svrha evropskog bloka je da pomogne stranama da riješe probleme koje imaju među sobom i da krenu napred ka boljoj budućnosti. Naravno, postoje faze kada se može činiti da EU favorizuje jednu stranu više nego drugu, ali to ne znači da je tako, to je samo utisak. Njemačka je veoma posvećena pomoći obema stranama“, rekao je Hacker.

On kaže da obe strane gube mnogo vremena i da ne pokazuju volju da sprovedu postignute dogovore.

„Samo istinskim dijalogom može se prevazići kriza na sjeveru Kosova. Žalosno je što ne vidimo volju strana da sprovedu postignute dogovore, a vrijeme ističe. Kosovo i Srbija moraju ozbiljno da razmišljaju o svojoj budućnosti, da grade komunikacione mostove i da idu napred ka članstvu u Evropskoj uniji“, izjavio je poslanik Thomas Hacker.

Njemački poslanik je govorio i o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Zajednica opština sa srpskom većinom je jedan od dogovora koji se mora poštovati i sada je na premijeru Albinu Kurtiju da donese rješenje za ovo pitanje. Vidim da postoji bojazan da će se kroz ZSO napraviti scenario gdje može da se odvoji dio zemlje, ali to ne mora da se desi i treba izbjegavati ovaj scenario. Stranke moraju da shvate da će na kraju doći do tačke u kojoj moraju da se prepoznaju jer u suprotnom neće moći da postanu dio evropske porodice”, rekao je njemački poslanik Thomas Hacker.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri