Policija Kosova

Policija Kosova uništila je oko 1.500 komada različite vrste oružja u sklopu akcije kontrole lakog naoružanja, municije i eksploziva.

Riječ je o oružju koje je oduzeto u različitim krivičnim predmetima, a uništeno je na osnovu odluke suda i po okončanju zakonskih postupaka.

Ove aktivnosti sprovedene su juče u fabrici "Metal Holding“ u selu Prelez na autoputu Priština – Uroševac.

Događaju su prisustvovali zamjenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Blerim Gashani, zamenik direktora Policije Kosova, Dejan Janković i drugi predstavnici Policije Kosova, kao i UNDP-a.

"Danas je poseban dan, kada Kosovo još jednom potvrđuje svoju snažnu posvećenost sprovođenju najviših međunarodnih standarda za kontrolu naoružanja, odnosno borbu protiv ilegalnog posedovanja oružja i municije i istovremeno Kosovo pokazuje snažnu posvećenost u borbi protiv svih vrsta ilegalne trgovine oružjem“, kazao je Gashani.

Janković se nadovezao, kazavši da ovom akcijom šalju poruku svima da su odlučni da sprovode zakon i osiguraju bezbjednost za sve građane.

Iz policije navode da je konfiskovanje i uništavanje ovog oružja rezultat saradnje i interakcije različitih kosovskih institucija, međunarodnih partnera i građana Kosova.