Neviđeni akt javne prevare

Koordinator Odjeljenja za pravosuđe u Kabinetu za dobro upravljanje PDK Parparim Gruda rekao je da je dekret o Zakonu o javnim službenicima predsjednice Vjose Osmani koji je Ustavni sud prošlog mjeseca poništio, neviđeni akt javne prevare sa namernom kršenja Ustava, jer su odluke tog suda obavezujuće za sve organe vlasti na Kosovu, piše Teve1.

„Ovim činom je, nažalost, i predsjednica Kosova, koja je donela taj zakon, prekršila Ustav, čime se pridružila kontinuiranim kršenjima koje je činila Vlada. Nakon što svoju političku agendu nisu nametnuli u zakonodavstvu na normalan ustavni način, skupštinska većina je, u saradnji sa predsjednicom, odlučila da počini neviđeni čin javne obmane tekstom zakona i kršenjem Ustava“, saopštio je Gruda.

Gruda je naglasio da je tim zakonom Vlada Kosova namjeravala da Upravu stavi u službu stranke.

„Sud je našao niz zapažanja, a posebno je poništio ono što je Vlada nazvala „Kriterijum podobnosti za zapošljavanje“, navodeći da je ovaj kriterijum, takav kakav jeste, neustavan i da se ne može uneti u Zakon. U presudi su Skupština Kosova i predsjednica dobili zadatak da donesu zakon i objave ga u Službenom glasniku bez te formulacije. Na naše iznenađenje, Zakon je donesen bez razmatranja zahtjeva Ustavnog suda”, dodao je Gruda.

Rekao je da će aktuelna vlast ostati upamćena po sistematskim kršenjima Ustava Kosova.

"Jedno je sigurno, da će ova vlast, pored ekstremno lošeg upravljanja, međunarodne izolacije i korupcije, ostati upamćena najviše po sistematskom kršenju najvišeg pravnog akta Kosova - Ustava", naglasio je Gruda.

Izvor: Kosovo Online/Teve1