Amaterizam!

Politički analitičar Shkelzen Maliqi ocjenio je za Kosovo onlajn kao besmisleno slanje „verbalne note“ stalnim predstavnicama 27 zemalja članica EU u kojoj se Kosovo žali na pristrasnost evropskog emisara Miroslava Lajčaka, a optuživanje posrednika u dijalogu nazvao je velikom greškom premijera Albina Kurtija.

Ambasada Kosova u Briselu poslala je juče notu na osam stranica svim državama EU u kojoj se specijalni izaslanik Miroslav Lajčak optužuje da je pristrasan u dijalogu. Prethodno je Kurti poslao pisma slične sadržine američkom državnom sekretaru Antoniyu Blinkenu, francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i italijanskoj premijerki Georgii Meloni.

"Bilo je ocjena da je takva vrsta, i reakcije i sadržaja - amaterska. Odmah su stigle vrlo oštre reakcije iz Amerike u vezi sa ovim kritikama na račun Lajčaka i otprilike je poručeno - 'on je naš čovjek, on radi u koordinaciji sa nama". Ne možete optužiti posrednike koji imaju mandat za pregovore. To je besmisleno, to je velika greška Albina Kurtija“, rekao je Maliqi.

On ističe da Kurti ovim pismima pokušava da dokaže da su EU posrednici na strani Srbije.

„Video sam da ljudi bliski Samoopredjeljenju prave nekakve tabele, koliko je prijedloga bilo prosrpskih, koliko proalbanskih i onda uvijek ispada da su posrednici više bili za Srbiju. To je smiješno, ili ste za sporazum i želite da riješite ovu situaciju, ili niste. U principu je Albin Kurti prihvatio i Zajednicu srpskih opština, i sve one bitne zahtjeve. I sad, kod procedura, da li će biti prvo ovo ili ono, svakako postoji proces. Ne može se ZSO formirati odmah, ali može početi da se formira, pa i druge stvari da idu paralelno, da postoji koncept. Ja sam tako shvatio tu mapu puta koju su oni predložili“, rekao je Maliqi.

Napominje da kad se ulazi u bilo kakve kompromise, onda treba da se ostane u tim okvirima.

"Nije dobro da se sada prelazi na argumente 'ad hominem' - Lajčak ne valja, jer je on iz Slovačke koja ne priznaje Kosovo. Od početka su bile takve primjedbe pa je ipak postojalo veliko povjerenje u njega. Lajčak nije pregovarač tek tako, ima iskustva u tim procesima, na primjer oko referenduma u Crnoj Gori. To su neke stvari koje treba zanemariti, ako želite mir, sigurnost, stabilnost“, rekao je Maliqi, koji ukazuje da "Kurti ima problema sa Zapadom uopšte i da nije više samo Amerika u pitanju“.

Izvor: Kosovo Online