Ekspert za politička pitanja

Ekspert za politička pitanja Visar Imeri kaže da je pogrešno to što je premijer Albin Kurti optužio evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka da je pozicioniran protiv Kosova i da neprijateljstvo sa EU koja je posrednik u dijalogu šteti Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri kaže da Josep Borrell i Miroslav Lajčak imaju podršku zemalja članica EU i da “rat“ sa Evropskom unijom šteti Kosovu.

"Kurtijevo ponašanje je pogrešno za proces dijaloga u kojem će i dalje posredovati EU, osim ako premijer nema bilo kakvu informaciju koja će promeniti format kao i mjesto dijaloga. Onda ako nastavimo sa istim, mislim da ovo neprijateljstvo sa posrednicima nije dobro za Kosovo, tim više kada se zna da se ovdje ne radi o pojedinačnom imenu. Borrell je na funkciji uz podršku 27 zemalja članica, ima i druge poslove osim Kosova i imenovan je na tu funkciju jer su ga zemlje članice EU, posebno one koje imaju političku težinu i puno povjerenje, smatrale pravim da posreduje u dijalogu", kaže Imeri.

Dodaje da kada Kurti izađe i javno optuži EU da su na strani Srbije, onda to ukazuje na izuzetno "veliki problem koji gradimo sa Evropskom unijom".

“Javna rasprava u ovom slučaju predstavlja diplomatski rat i mislim da stvara više neprijateljstva nego rešenja”, kaže Imeri.

Imeri kaže da posrednici u dijalogu ne mogu ponuditi rješenje ako za tako nešto nema volje obe strane.

“Oni mogu predlagati rješenja slušajući stavove obe strane, ali ako nema volje ne možete uspjeti u pregovorima. Osim u slučajevima kada se volja nameće i tada više nisu demokratska. Imamo primjer francusko-njemačkog plana koji je došao u obliku uzmi ili ostavi, ali takav uslov ne mogu postaviti posrednici, može ga postaviti član države koje imaju diplomatsku i ekonomsku moć od kojih zavisimo i mislim da ovaj dijalog treba gledati u tom duhu", kaže Imeri.

Imeri kaže da se položaj Kosova u međunarodnoj areni mora poboljšati diplomatijom, a ne prijetnjama i svađom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online