Poslanik PDK

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da premijera Albina Kurtija niko ne shvata ozbiljno, kao i da mu niko ne vjeruje, a da je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz"samo inventar".

Hoxhaj je za Klan Kosova rekao da je Kurtija demantovala i sama Evropska unija o tome da je njegov prijedlog za normalizaciju odnosa bio jedini na stolu tokom posljednje runde dijaloga između Kosova i Srbije, 14. septembra.

"Oni premijera Kosova ne shvataju ozbiljno. Niko mu ne vjeruje, jer je on taj koji je pregovarao 14. septembra i kaže da je u Briselu samo on dao konkretan prijedlog, a da je EU podnela stari plan koji je bio stari zahtjev Srbije. Unija ga je demantovala već 15. septembra", konstatovao je Hoxhaj.

On je naveo i da dijalog nije prepreka za promociju priznanja Kosova.

"Dijalog o normalizaciji odnosa je proces koji je počeo 2011. i uopšte nije bio prepreka da dobijemo priznanje od 2012. godine. Dijalog je, zapravo, služio ideji konsolidacije Kosova, ali se danas spoljna politika svela na dijalog. Politiku je zamjenio dijalog, a dijalog je zamjenjen upravljanjem krizom na sjeveru", smatra Hoxhaj.

Spomenuo je i ministarku Doniku Gërvallu-Schwarz za koju je rekao da je "samo inventar na međunarodnim sastancima".

"Dakle, danas ne postoji spoljna politika Kosova. Imate ministra spoljnih poslova koji je samo inventar", ocjenio je Hoxhaj.

Kazao je i da zbog sankcija Kosovou - Kurtija i Gërvallu-Schwarz niko ne očekuje ni u jednom glavnom gradu.

"Čak je i Kurti prošle nedjelje jasno rekao da su kaznene mjere – sankcije, i da sankcije imaju i finansijski efekat. Ali, sankcije imaju i politički efekat, posebno u spoljnoj politici, jer danas Kurtija i Gërvallu-Schwarz niko živ ne očekuje ni u jednoj prestonici", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova