Od suštinskog značaja

Demokratski institut Kosova (DIK) ukazuje da bi premijer Albin Kurti nakon jučerašnje konferencije za medije, na kojoj je sa zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem govorio o dešavanjima u dijalogu sa Srbijom, trebalo da podnese izvještaj Skupštini Kosova, prenela je Koha.

DIK u saopštenju navodi da je informisanje javnosti o dešavanjima u procesu dijaloga između Kosova i Srbije od suštinskog značaja za garantovanje transparentnosti i javne odgovornosti, kao i povećanje povjerenja građana u ovaj proces.

Zato smatraju da bi Kurti trebalo da odgovara i poslanicima.

"Međutim, to ne oslobađa premijera od odgovornosti da se, nakon alarmantnih izjava, što prije pojavi pojavi u Skupštini, kao najvišoj nadzornoj instituciji spoljne politike. Premijerovo izvještavanje Skupštini o procesu pregovora, osim što je ustavna dužnost, od vitalnog je značaja za održavanje standarda demokratskog i odgovornog upravljanja", navodi se u saopštenju.

Opozicione stranke, treba da ispolje i svoju parlamentarnu ulogu i da izvršnu vlast pozovu na odgovornost, zahtjevajući od premijera redovne izvještaje o dijalogu sa Srbijom, kažu u DIK-u.

"Predstavljanje izvršne vlasti na medijskim konferencijama nakon sastanaka u okviru dijaloga je pozitivno, ali ne može biti zamjena za ustavne obaveze prema instituciji Skupštine, u skladu sa demokratskim principima podjele i ravnoteže vlasti", istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore