Pristrasnost

Evropska unija (EU) ne želi da komentarise optužbe premijera Kosova Albina Kurtija na račun evropskog posrednika za dijalog Mirosava Lajčaka, ali ih svakako ocijenjuje neosnovanim.

“Što se tiče komentara gospodina Kurtija, mi ne komentarišemo komentare, pogotovo ako sadrže neosnovane navode. Mislim da su zemlje članice EU u više navrata jasno stavile do znanja da u potpunosti podržavaju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka kao i visokog predstavnika, Josepa Borrella, u njihovoj ulozi fasilitatora dijaloga Prištine i Beograda, i njihovim nastojanjima da pomognu Kosovu i Srbiji da konačno dođu u fazu kada će moći da normalizuju odnose”, izjavio je protparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon neuspješnog susreta na nivou lidera, 14 septembra, optužio specijlanog predstvanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je pristrasan.

Iste optužbe je ponovio u Prištini, u ponedjeljak, 18 septembra.

Stano je poručio da je važno da strane poštuju princip poverljivosti u dijalogu, što, prema njemu, znači da se pregovori se vode u javnosti, jer je to ključna komponenta u tako osetljivom i važnom pregovaračkom procesu.

Miroslav Lajčak, koji je na meti Kurtija, nalazi se u New Yorku, a na marginama rada generalne skupštine se sastao i sa američkim zvaničnicima koji se direktno bave pitanjima na Zapadnom Balkanu: višim savetnikom State departmenta Derek Cholletom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom (Escobar).

Lajčak je na socijalnim mrežama poručio da sa američkim sagovornicima deli iste stavove oko situacije u regionu.


Sa druge strane, Derek Šole i Gabriel Eskobar su razgovarali i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani o dijalogu Prištine i Beograda i "potrebi za deeskalacijom situacije" na severu Kosova.