Moje vrijeme prošlo, ali nasljeđe ostalo

Bivša visoka predstavnica Evropske unije, baronesa Cathetrine Ashton, koja je imala priliku da posreduje tokom zaključenja sporazuma između Kosova i Srbije 2013. godine, tokom boravka na Kosovu rekla je u ekskluzivnom intervju za televiziju T7, da je Asocijacija nastala kao pokušaj da se riješi specifičan problem Kosova sa sjeverom.

Ona je za T7 rekla da je ideja iz koje je Asocijacija potekla da bi se osigurao dobar odnos između Vlade u Prištini i Srba koji žive na sjeveru.

Britanska baronesa kaže da je Asocijacija nešto na čemu bi Vlada Kosova trebalo da radi, jer bi to omogućilo dijalog sa ljudima na sjeveru i olakšalo pregovore u Briselu.

"Nije dobro sve što se dugo rješava. Pozivam obje strane da što prije započnu dijalog o tome“, rekla je Ashton za T7.

Ashton je prokomentarisala i izjavu premijera Albina Kurtija, koji je juče u Briselu rekao da je vrijeme Ashtonove, Thaçija i Dačića prošlo.

Kaže da je to tačno, ali naglašava da je nasljeđe ostalo.

Što se tiče mjera EU prema Kosovu, Cathetrine Ashton kaže da je na zvaničnom Briselu da odluči kada će da ih ukine, ističući da se tako nešto može desiti kada se situacija popravi.

Ona kaže da je predsjednica Vjosa Osmani i premijer Kurti imaju veliku odgovornost.

Na kraju je imala poruku za Kurtijevu vladu, poručivši joj – što više radi na rješavanju problema, bez obzira odakle dolaze, to će biti bolje.

"Na EU je da odluči kada da ukine mjere i učiniće to kada smatra da se situacija popravila. U svakoj vladi je zaista važno da se pobrinete da stalno tražite načine za deeskalaciju situacije. Odgovornost čelnika i vlasti u svakoj situaciji je velika. Prva odgovornost je osigurati da su ljudi bezjbedni i da nisu u opasnosti. Morate osigurati da pokušavate da rješite probleme, odakle god da dolaze, bez obzira na to šta ih uzrokuje. Tako da bih rekla svakoj vladi, uključujući i ovu sadašnju, što više radite – to bolje.