Dijalog u Briselu

U Briselu se održava nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou, prva nakon izbijanja nasilja na sjeveru Kosova, kojim su dodatno zaoštreni odnosi između Kosova i Srbije, ali i Brisela i Prištine.

U toku je sastanak visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Josepa Borrella i specijalnog izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Prethodno su evropski predstavnici razgovarali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Teški razgovori u Briselu upravo počeli", napisao je Vučić na Instagramu na početku razgovora.

Nakon bilateralnih susreta očekuje se i takozvana trilaterala, koja podrazumeva zajednički sastanak predstavnika Evropske unije (EU) i lidera Kosova i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se posljednji put 2. maja ove godine.

Odgovornost za nasilje na sjeveru je evropska strana prebacila na Kosovo, jer su novoizabrani gradonačelnici, kosovski Albanci ušli u opštnske zgrade uz pratnju policije. Oni su izabrani na izborima koji su održani krajem aprila, koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na sjeveru.

Lokalno srpsko stanovništvo je protestvovalo danima protiv novoizabranih albanskih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova. Tokom protesta je povređeno više desetine pripadnika mirovne misije NATO. Zbog toga je NATO pojačao prisustvo na sjeveru Kosova.