Rijedak primjer

Multietničko selo Donja Bitinja u Opštini Štrpce jedno je od rijetkih primjera na Kosovu gdje Srbi i Albanci žive i rade zajedno. U selu živi oko 90 srpskih i 25 albanskih porodica. Većina njih bavi se isključivo poljoprivredom i stočarstvom, a glavni problem mladih je nezaposlenost i odlazak u potrazi za boljim životom.

Selo Donja Bitinja jedno je od četiri sela u opštini Štrpce sa multietničkim stanovništvom gdje zajedno žive i rade Srbi i Albanci.

"Ono što mogu da kažem kao stanovnik našeg sela, je da je taj odnos ako izuzmemo period od 1999-2004. godine na visokom nivou. Mi ovdje jedni druge ne gledamo kroz nacionalnost, već isključivo kroz te neke prijateljske i komšijske odnose", kaže Milena Lazarević.

Muharem Tahiri iz Donje Bitinje kaže da sa komšijama Srbima imaju dobre odnose i da do sada nisu imali nikakvih problema.

"Nekada se drugačije živelo i politika je bila drugačija. U našem selu ima i Srba i Albanaca i mi ovdje živimo bez ikakvih problema. Pomažemo jedni drugima, idemo na kafu kod komšije... Da, pomažemo jedni drugima kao pravi komšije, bez obzira koje je naciolanlosti i vjere. Ljudi se ovdje pretežno bave stočarstvom i zemljoradnjom", rekao je Tahiri.

Svakodnevni život mladih u Donjoj Bitinji ne odstupa od svakodnevnog života mladih u drugim mjestima na Kosovu.

"U posljednjem periodu je evidentna jedna negativna pojava, odnosno migracija mladih iz našeg sela ka gradovima u Srbiji. U posljednjih 2-3 godine, 21 osoba starosti do 35 godina napustila je naše selo. Ono što posebno želim da apostofiram je to da razlog njihovog odlaska nije bio dalje školovanje, već je primarni razlog bio potraga za finansijskom sigurnošću koju ovdje nažalost nisu imali. Krucijalni razlog sa kojim su se oni suočavali dok su živjeli ovdje i sa kojim se i danas suočavamo, nije nezaposlenost, već je glavni i primarni razlog politika selektivnog zapošljavanja i nepotizan bez ikakvog praćenja te socijalne karte o kojoj se mnogo govori, kao i stepenu obrazovanja", kazala je sagovornica RTK2 Milena Lazarević.

"Omladina bježi odavde i idu za inostranstvo, neki za Srbiju, ovdje je život težak. Za mlade ovdje nema perspektive, iako ima puno mladih, svi su otišli, ostali smo samo mi stari", dodao je Tahiri.

U potrazi za poslom i boljim uslovima života, tvrde mještani Donje Bitinje posljednje dvije godine otišlo je više od dvadeset mladih, koji će se, uvjereni su, teško odlučiti za povratak, što je, napominju, za koju godinu 20 porodica manje. S obzirom da ne mogu da im pomognu, roditelji ih podržavaju u namjeri da odu.