Albanci zapostavljeni

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati smatra da pregovori sa Srbijom od 2011. godine trpe istu grešku - tretiranje samo položaja Srba na Kosovu, a ignorisanje položaja Albanaca i poručuje da bi premijer Albin Kurti trebalo da odustane od svoje populističke politike koja mu donosi glasove i da promeni tok dijaloga.

Murati je na Facebooku istakao da nema prostora za "hvalisanje aktuelne vlade Albina Kurtija" s obzirom da se svi sporazumi dogovoreni za vreme njihovog mandata odnose samo na zaštitu prava Srba.

"Razgovori sa Srbijom od 2011. godine trpe istu grešku: tretiranje samo položaja Srba na Kosovu, a posebno sjevera zemlje, a ignorisanje položaja Albanaca na istočnom Kosovu. Ovaj pregovarački okvir je ostao isti do danas i uvijek će proizvoditi iste posljedice po Kosovo: povećanu nefunkcionalnost ako se sporazumi primjenjuju (posebno onaj koji se odnosi na pridruživanje), ili međunarodni pritisak ako se ne primjenjuju", poručio je on.

Ukazao je da su 2018. i 2019. stvorene povoljne okolnosti da se izađe iz "začaranog kruga" u koji je Kosovo ušlo, ali da je Kurti propustio tu šansu.

"Aktuelni premijer je, zbog velikog legitimiteta koji je imao, mogao da promjeni ovaj okvir, ali je on, nažalost, nastavio sa istom pregovaračkom logikom, doduše sa parolama i drugim populističkim taktikama za unutrašnju i spoljnu potrošnju. Štaviše, stavljajući se na čelo nastojanja da se spreči dogovor o redefinisanju granica, teško je narušio funkcionalnost Kosova, položaj Albanaca na istoku Kosova i samu mogućnost zajednice Kosova i Albanije", naveo je Murati.

Takva politika je, kako konstatuje, nagrađena preuzimanjem vlasti, ali ne i dobrim rješenjima za Kosovo.

"Dakle, hvalisanje dobrim sporazumima sa Srbijom, koji ne podrazumijeva reciprocitet istih rješenja za Albance na istoku Kosova, je sujetno i populističko hvalisanje. Možda sada donosi glasove, ali ne pruža dugoročna rješenja. Samo otklon od logike rješenja koja obuhvataju samo prava Srba na Kosovu mogao bi da stvori povoljnu situaciju za funkcionalnost države Kosovo. Naravno, ako nije kasno i ako posljedice ovih dogovora budemo morali da nosimo na svojim plećima generacijama", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online